Η ΕΡΤ πάλι στον αέρα

Η ΕΡΤ πάλι στον αέρα

Ελλάδα/Κόσμος5 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, του οποίου τις βασικές παραμέτρους δημοσίευσε το «Ποντίκι» την περασμένη Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβού­λιο της Παρασκευής για τη νέα εποχή της ΕΡΤ, έκανε λόγο για «πολυφωνική, ανεξάρτητη ενημέρωση» και για δημόσια ραδιοτηλεόραση που δεν θα είναι «εργαλείο πολιτικής βούλησης και θυσία στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων». 

Το νομοσχέδιο έχει βασικό στόχο την επαναφορά της ΕΡΤ σε κανονική λειτουργία, δίχως δευτερόλεπτο «μαύρου» κατά τη διαδικασία εξαφάνισης της ΝΕΡΙΤ. Η ΕΡΤ λοιπόν επαναλειτουργεί με τρία πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια (δύο από την Αθήνα, ένα από τη Θεσσαλονίκη), το δορυφορικό κανάλι ERT World και με πάνω από 25 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόκειται για τα 19 περιφερειακά ραδιόφωνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους γνωστούς κεντρικούς ραδιοσταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας από την Αθήνα (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ κ.ά.) και τη Θεσσαλονίκη. 

Στον διαδικτυακό «αέρα» θα επανέλθει το ert.gr, ενώ θα επαναλειτουργήσει η επί δεκαετίες «μήτρα» παραγωγής πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού προϊόντος (μουσικά σύνολα, ορχήστρες, παραγωγές ντοκιμαντέρ κ.ά.). 

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται εκκρεμότητες που αφορούν τη διαχείριση της ΕΡΤ από το υπουργείο Οικονομικών, την περιουσία της, πράξεις, δεσμεύσεις και «γκρίζες ζώνες» της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν «διαγράφεται» το παρελθόν, αντίθετα θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να γίνουν φύλλο και φτερό τα πεπραγμένα της ΝΕΡΙΤ (συμβάσεις προμηθειών υλικού και προγράμματος, ενοικίαση από ιδιωτικές εταιρείες... ολόκληρων ραδιοφώνων, εξωφρενικά ακριβές εξωτερικές παραγωγές κ.ά.). 

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα οριστεί νέα επταμελής διοίκηση, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων, και αμέσως θα αρχίσει η διαδικασία οργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και της επανόδου των εργαζομένων, κάτι που υπολογίζεται εικοσαήμερο.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, όταν προς τα τέλη Μαρτίου θα επανέλθει στον αέρα το σήμα της, θα έχουν αλλάξει στο σύνολό τους «τα πρόσωπα και οι φωνές» που συνδέθηκαν λιγότερο ή περισσότερο με τη Δ.Τ. και εν συνεχεία με τη ΝΕΡΙΤ. 

Εκτός των παραπάνω, ρυθμίζονται και αντιμετωπίζονται επιπλέον πέντε βασικοί άξονες για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος