Άγκυρα: Ανάκληση της άσκησης στο Αιγαίο

Άγκυρα: Ανάκληση της άσκησης στο Αιγαίο

Ελλάδα/Κόσμος3 Μαρτίου 2015

Μετά από διπλωματικές πιέσεις και ελληνικές καταγγελίες, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο, από τις 2 Μαρτίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Με την κίνησή της αυτή, η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να φέρει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Η Άγκυρα στη συνέχεια τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στάση συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στο διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας Στόλτενμπεργκ κινήθηκε άμεσα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της ομαλοποίησης της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική και πρόσθεταν με νόημα ότι η τουρκική στάση συμβάλει με αυτή της την κίνηση με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την καλή γειτονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος