ΕΚΤ: Ανανέωση του ELA

ΕΚΤ: Ανανέωση του ELA

Ελλάδα/Κόσμος19 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συνέχιση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες (μέχρι τις 4 Μαρτίου).

Το ποσό που μπορεί να διατεθεί αυξήθηκε στα 68,3 δισ. από τα 65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το  Reuters οι απόψεις ήταν διχασμένες στους κόλπους του ΔΣ της ΕΚΤ, εν μέσω πιέσεων  να δεχθεί η Αθήνα την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Η απόφαση που είχε λάβει η ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες να πάψει να δέχεται ελληνικά κρατικά αξιόγραφα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανεισμού είχε εκληφθεί ως μια μορφή κλιμάκωσης της πίεσης η οποία ασκείται στην Αθήνα για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της Bundesbank, -σύμφωνα με το Reuters- ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιτάχθηκαν στην αύξηση του ορίου της ρευστότητας.

Όμως, αν και ορισμένοι από τους επικεφαλής των άλλων κεντρικών τραπεζών συντάχθηκαν με τη θέση του προέδρου της Bundesbank, πολλοί ζήτησαν να δοθούν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια. Η ΕΚΤ, είπε ένας από τους τραπεζίτες, «πρέπει να προσπαθήσει να προασπίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»· όπως εξήγησε, «ο ρόλος της δεν είναι να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος