ΕΚΤ: Ρευστότητα ακόμη και χωρίς συμφωνία

ΕΚΤ: Ρευστότητα ακόμη και χωρίς συμφωνία

Ελλάδα/Κόσμος13 Φεβρουαρίου 2015

Ακόμη και ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις δεν θα έκλεινε την πόρτα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ αυτές θα επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την ΕΚΤ εάν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η συνηθισμένη μέθοδος άντλησης ρευστότητας ανεστάλη για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, μεταφέροντας το βάρος της αναχρηματοδότησής τους μέσω του μηχανισμού έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα της ΤτΕ να αυξηθεί το ποσό που μπορεί να διατεθεί μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην πρώτη της συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είπε πως «χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο», συμπληρώνοντας πως «του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε».

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική επιτυχία του, σημειώνοντας: «Τώρα πρέπει να δούμε τα σημεία στα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε συναινέσεις».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος