Κόντρα Κοτζιά - Σταϊνμάγερ για το κατοχικό δάνειο

Κόντρα Κοτζιά - Σταϊνμάγερ για το κατοχικό δάνειο

Ελλάδα/Κόσμος11 Φεβρουαρίου 2015

Το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογό του, στη συνάντηση τους στο Βερολίνο. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πάντως, ήταν απορριπτικός, όπως και αναμενόταν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Βήματος, Ν. Χειλά, το πρόσωπό του Γερμανού ΥΠΕΞ πάγωσε, όταν ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα θέματα, που ήθελε να φέρει υπό συζήτηση: Μνημόνιο και κατοχικό χρέος. «Δεν τον έχω ξαναδεί τόσο οργισμένο» έλεγε Γερμανός δημοσιογράφος.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενος στην συνέχιση ή όχι του ελληνικού προγράμματος βοήθειας και τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές από την Ελλάδα και οι συμφωνίες με τους εταίρους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος