Δηλώσεις  Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση τους

Δηλώσεις Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση τους

Ελλάδα/Κόσμος30 Ιανουαρίου 2015

"Η Ελλάδα επιδιώκει μία νέα συμφωνία εντός της ευρωζώνης για να μπορεί να αναπνέει", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνάντηση τους.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ζητούμε μία "εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης", ενώ γνωστοποίησε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και τέθηκαν επί τάπητος σειρά ζητημάτων.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει.

Υπογράμμισε την "εγγύηση που η κυβέρνηση προσφέρει στον ελληνικό λαό και τους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές", σημειώνοντας ότι "το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους".

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έφτασε στην Αθήνα για να ακούσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσει τις απαιτήσεις των συμφωνιών.

Ανέφερε ότι "τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου" και πως "είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί".

Διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις" και πρόσθεσε ότι "είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με την ελληνική κυβέρνηση προς το μέλλον".

Σε ερώτηση που έγινε αναφορικά με το ρόλο της τρόικας, ο ευρωπαίος αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι "δεν μιλήσαμε για την παρούσα κατάσταση. Τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε σε μία κοινή απόφαση".

Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο ήταν κάθετος: "Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με την τρόικα".

Ερωτηθείς για την παράταση του προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι "το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου και θα αποφασίσουμε το τι θα συμβεί στη συνέχεια".

Κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για μία διεθνή διάσκεψη για το χρέος, είπε: "Διάσκεψη για το χρέος ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup". 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος