Αρνητική η εισήγηση της Περιφέρειας για την επέκταση του ΚΥΤ

Αρνητική η εισήγηση της Περιφέρειας για την επέκταση του ΚΥΤ

Εν Δήμω > Ειδήσεις16 Ιανουαρίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής όπως αναμενόταν, δεν έκανε δεκτή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου ΚΥΤ Αργυρούπολης 400/150 kV του ΑΔΜΗΕ, όπως αυτή εισηγήθηκε από την υπηρεσία, βάζοντας «φρένο» στην επέκτασή του.

Το θέμα τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής την Πέμπτη (15/01) και συζητήθηκε πρώτο. Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν θετική, αλλά η εισήγηση της περιφερειακής αρχής αρνητική. Η απόρριψη βασίστηκε στην απουσία αναφοράς σε εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι, αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί αρνητική γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ.

Απουσία του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία από τη συνεδρίαση του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κρητικός, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του δήμου στην εισήγηση της υπηρεσίας.

Να σημειώσουμε πως αρκετά βιαστικά σχόλια έγιναν λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση. Σε αυτά δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης έσπευσαν να θεωρήσουν τελεσίδικη την εισήγηση της υπηρεσίας αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Χρ. Κορτζίδης: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ

Την ικανοποίησή του για την απόρριψη της μελέτης εξέφρασε ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης. Ο πρώην δήμαρχος έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση τονίζοντας πως πρέπει «να επιμείνουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ (απομάκρυνση του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ) και να μην επεκταθεί περαιτέρω η εγκατάσταση». Και πρόσθεσε: «Είναι ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και της ΔΕΗ να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις», αναφερόμενος στην επόμενη μέρα.

Αντιδράσεις από τη παρέμβαση του δημάρχου Ηλιούπολης

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, ενώ υπερθεμάτισε για την κατάργηση (!) του ΚΥΤ, έβαλε επιτακτικά το θέμα να συμβάλουν όλοι στην εξεύρεση εναλλακτικής λύσης χωροθέτησης στην Α' ζώνη του Υμηττού.

Εκ μέρους της Συσπείρωσης Πολιτών ενάντια στις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ, έλαβε το λόγο ο Τάσος Κεφαλάς, λέγοντάς προς τον δήμαρχο Ηλιούπολης να ξεχάσει την Α΄ ζώνη, προσθέτοντας προς το σώμα ότι είναι από τους λίγους δημάρχους που έκαναν προσφυγή κατά των προστατευτικών διατάξεων του ΠΔ για τον Υμηττό.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις