Πώς να προστατεύσετε την πιστωτική σας κάρτα online

Πώς να προστατεύσετε την πιστωτική σας κάρτα online

ΑΠΟΨΕΙΣ > Επιστήμη και ΤεχνολογίαGadgetoula's

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανονισμοί που θα πρέπει να τηρείτε με ευλάβεια, όπως το να κρατήσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας μακριά από αδιάκριτα βλέμματα online και offline.encrypted CC-lock online online

Δεν υπάρχει τίποτα σαν το αίσθημα μιας επιτυχής αγοράς μετά από ένα σκληρό διαδικτυακό παζάρι, όπως επίσης, δεν υπάρχει με τίποτα το αίσθημα να πέσετε θύματα μιας απάτης με πιστωτικές κάρτες.

Με τις υψηλού προφίλ παραβιάσεις, που συμβαίνουν πολύ συχνά πια θα πρέπει πάντα να είστε σε εγρήγορση όσον αφορά την online χρήση της πιστωτική σας κάρτας.

Τις βασικές συμβουλές για ασφαλείς αγορές, τις αναφέρουμε συνεχώς εδώ στο iGuRu.gr αλλά εδώ σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να τις συγκεντρώσουμε και να να προσθέσουμε και ορισμένες επιπλέον προτάσεις.

Εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας μόνο σε ασφαλείς χώρους 

secure online

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές: Πριν κάθε συναλλαγή, αναζητήστε για μια σύνδεση HTTPS στο URL, το πράσινο λουκετάκι ή κάποιο άλλο ψηφιακό πιστοποιητικό ασφαλείας που θα διασφαλίσει ότι τα στοιχεία σας θα πάνε σε μια τοποθεσία που κρυπτογραφεί τη συναλλαγή end-to-end. Μην στείλετε ποτέ τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αγοράστε μια προπληρωμένη κάρτα για online συναλλαγές

Για εκείνους που θέλουν να κρατήσουν τις online αγορές τους εντελώς ξεχωριστά από τις καθημερινές συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, οι προπληρωμένες κάρτες είναι μια επιλογή που πρέπει να εξετάσετε. Μπορούν είτε να αγοραστούν online ή παραδοσιακά από την τράπεζα σας για ένα μικρό ποσό.

Οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες σας επιτρέπουν να έχετε ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό κατά το χρόνο της αγοράς ενός προϊόντος. Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά, αλλά το μεγαλύτερο είναι ότι ακόμη και σας κλέψουν τα στοιχεία της κάρτας σας, δεν θα βρουν χρήματα να πάρουν, ή αν βρουν το ποσό θα είναι περιορισμένο.

Ορισμένες τράπεζες θα σας αφήσουν να δημιουργήσετε ένα εικονικό αριθμό πιστωτικής κάρτας για την ολοκλήρωση των αγορών σας. Αυτό είναι γενικά ένας αριθμός μίας χρήσης που μπορείτε να εισάγετε στη θέση του PIN σας.

Παρακολουθείτε τις ενημερώσεις της τράπεζας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή

Πολλές τράπεζες έχουν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης 24/7 που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση μιας απάτης και γενικότερα για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση μιας πιστωτικής κάρτας. Ωστόσο είναι σημαντικό να διαβάζετε τις λίστες με τις συναλλαγές σας τόσο online όσο και στο χαρτί που σας αποστέλλει η τράπεζα. Αν εντοπίσετε κάτι ύποπτο, καλέστε άμεσα την τράπεζά σας.

Ενεργοποιήστε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας της πιστωτικής σας κάρτας

Πολλές πιστωτικές κάρτες έχουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που μπορεί να μην είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Η MasterCard έχει ένα προϊόν που ονομάζεται SecureCode. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι ένας ιδιωτικός κωδικός που εισάγετε κάθε φορά που πραγματοποιείται μια συναλλαγή σε μια ιστοσελίδα που το υποστηρίζεται, και ποτέ δεν αποκαλύπτεται στον ποτέ στον λιανοπωλητή.

Το Verified by Visa, από την άλλη πλευρά, προσφέρει ένα προσωπικό μήνυμα που σας χαιρετά όταν κάνετε μια συναλλαγή, καθώς και έναν κωδικό πρόσβασης για να επιτρέψετε μια αγορά. Ελέγξτε με την τράπεζά σας για να δείτε εάν μία από αυτές τις επιλογές είναι διαθέσιμες. Ο έλεγχος για το SecureCode είναι από εδώ, ενώ το Verified by Visa μπορείτε να το βρείτε στην σελίδα της Visa της περιοχής σας.

Ορισμένες τράπεζες έχουν επίσης δικό τους σύστημα επαλήθευσης που λειτουργεί αντί το SecureCode και το Verified by Visa. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα μήνυμα που στέλνει η τράπεζα και περιέχει ένα one-time PIN ή κάποιο κωδικό ασφαλείας στο τηλέφωνό σας σαν ένα δεύτερο στρώμα ασφαλείας.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του browser σας

Η απενεργοποίηση της αυτόματης συμπλήρωσης στις ρυθμίσεις του browser σας είναι απαραίτητη για να αποφύγετε την κατά λάθος αποθήκευση του αριθμού της πιστωτικής σας κάρτας ή των προσωπικών σας στοιχείων.

Στον Chrome, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και επιλέξτε Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων. Στο «Κωδικοί πρόσβασης και φόρμες¨, κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση ρυθμίσεων Αυτόματης Συμπλήρωσης. Διαγράψτε οποιαδήποτε στοιχεία πιστωτικής κάρτας έχουν αποθηκευτεί αυτόματα εκεί, και στη συνέχεια, καταργήστε την επιλογή Ενεργοποίηση Αυτόματης συμπλήρωσης για τη συμπλήρωση φορμών ιστού με ένα μόνο κλικ.

card iguru chrome online

Στον Firefox, κάντε κλικ στο κουμπί Μενού και επιλέξτε Επιλογές. Βρείτε τον πίνακα προστασίας προσωπικών δεδομένων και αναζητήστε το drop-down box για το ιστορικό. Εδώ, επιλέξτε Χρήση προσαρμοσμένων ρυθμίσεων για το ιστορικό. Στη συνέχεια, καταργήστε την επιλογή Διατήρηση ιστορικού αναζήτησης και συμπλήρωσης φορμών.

Card iguru firefox online

Στον Safari, μεταβείτε στις Προτιμήσεις. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αυτόματη συμπλήρωση και, στη συνέχεια, καταργήστε τις επιλογές για την απομνημόνευση των δεδομένων φόρμας, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής της πιστωτικής κάρτας.

Card safari iguru online online

Στον Internet Explorer, κάντε κλικ στον πάνω δεξιά οδοντωτό τροχό για τις ρυθμίσεις και επιλέξτε Επιλογές Internet. Από την καρτέλα Περιεχόμενο, κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις δίπλα στην ενότητα της Αυτόματης Καταχώρησης και καταργήστε την επιλογή των Φορμών.

Cardeplorer iguru online online

Σκεφτείτε πού και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας

Να μειώσετε την πιθανότητα να πέσετε θύματα μιας παραβίασης μεγάλης κλίμακας που θα γίνει μέσω κάποιου λιανοπωλητή, εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας κάθε φορά που κάνετε μια αγορά.

Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό που κάνετε με ένα online πωλητή. Θα πρέπει να είναι διαφορετικός από τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται στους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και γενικότερα σε άλλες online υπηρεσίες.

Κάτι που ίσως δεν σκέφτεστε είναι η φυσική τοποθεσία που εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Ακούγεται προφανές, αλλά μην πληκτρολογείτε τα στοιχεία σας σε δημόσια θέα, όπου άλλοι μπορούν να δουν την οθόνη σας. Για παράδειγμα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά βολικό να κάνετε μια συναλλαγή από το tablet σας, αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε ποιος κοιτάζει πάνω από τον ώμο σας. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία