Φανταστείτε ένα Internet χωρίς Google

Φανταστείτε ένα Internet χωρίς Google

ΑΠΟΨΕΙΣ > Επιστήμη και ΤεχνολογίαΠηγή: iguru.gr

To βιβλίο του Nicholas Carlson «Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo» περιγράφει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του προβληματικού γίγαντα του Διαδικτύου. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η διεύθυνση της Yahoo θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία ενός άλλου τεχνολογικού γίγαντα – της Google.

Η Yahoo είχε την ευκαιρία να αγοράσει τη βασική τεχνολογία της Google (τότε λεγόταν BackRub) το 1997, σε τιμή ευκαιρίας, και έτσι ο Larry Page θα μπορούσε να συνεχίσει την ακαδημαϊκή του καριέρα. Η Yahoo φυσικά δεν αγόρασε την Google και άφησε την ευκαιρία να περάσει. Φανταστείτε αν τότε η Yahoo είχε αγοράσει τη Google. Το Page Rank θα είχε ενσωματωθεί στο Yahoo Search και όλα θα ήταν διαφορετικά.

Φανταστείτε: Χωρίς Gmail, YouTube, Gοogle Video, Gοogle Reader, Picassa, Blogger, Orkut, Gοogle Maps, Gοogle Docs, Gοogle Analytics, Gοogle AdSense, Gοogle Chrome, Gοogle Web Master Tools, Gοogle News, χωρίς Gοogle.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το Yahoo Search θα ήταν ένα καλύτερο προϊόν, αλλά δεδομένων των όσων γνωρίζουμε η Yahoo θα μπορούσε ίσως να είχε γίνει κάτι σαν τη Google σήμερα. Ή μήπως όχι;

Η εταιρεία για να έχει το «θράσος» (με ή χωρίς εισαγωγικά) να μας παρακολουθεί ανοιχτά πια, δείχνει να έχει εξαγοράσει όλο τη διαδικτυακή κοινότητα με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Αυτές που γνωρίζουν όλοι, αλλά και τις επερχόμενες που δεν γνωρίζουν παρά μόνο τα Labs του Larry Page.

Δεν μπορούμε φυσικά να ξεχάσουμε ότι πάρα πολλοί επικρίνουν την Google με τον τρόπο που κυριαρχεί στον τομέα της αναζήτησης και τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών της. Υπάρχει πάντα η παρατεταμένη φοβία ότι η εταιρεία μπορεί να γίνει Skynet, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει καμία άλλη τεχνολογική εταιρεία που να είναι τόσο φιλόδοξη.

Αν το Yahoo είχε αποκτήσει τη Google, μάλλον τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα τα βλέπαμε από κάποια άλλη εταιρεία. Το ίδιο μάλλον θα συνέβαινε και με τη ρομποτική, ή ακόμη και με την επέκταση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου; Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τομείς που δεν έχει μπει για να διαπρέψει η Google.

Η Microsoft έχει αναπτύξει αρκετά projects που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στα R&D labs και το Facebook επενδύει σε όλο τον online κόσμο μέσω του Internet.org. Όλα τα projects όπως αυτά τείνουν να είναι στενά συνδεδεμένα με τους επιχειρηματικούς στόχους των εν λόγω εταιρειών.

Αντίθετα, καμία εταιρεία εκτός από την Google δεν είναι τόσο πρόθυμη να επενδύσει σε τόσα πολλά και πολυδιάστατα projects. Φυσικά, λίγοι έχουν τους πόρους για να το κάνουν αυτό, και παρ όλη την δικαιολογημένη κριτική που αντιμετωπίζει η εταιρεία, θα υπήρχε μια τεράστια τρύπα στο σημερινό κόσμο της τεχνολογίας χωρίς την Google.

Υπάρχει σίγουρα κίνδυνος από μια εταιρεία που έχει συγκεντρώσει τόση δύναμη και επιρροή για το μέλλον της τεχνολογίας, αλλά η τεχνολογική σκηνή θα ήταν πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσα χωρίς τη λεγεώνα με τους υπέρ-φιλόδοξους geeks του Larry Page.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία