Οπισθοχώρηση Κωνσταντάτου στην αύξηση των τελών

Οπισθοχώρηση Κωνσταντάτου στην αύξηση των τελών

Εν Δήμω > Δημοτικό Συμβούλιο26 Οκτωβρίου 2014

Πίσω ολοταχώς στην αύξηση των δημοτικών τελών έκανε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης. Η πρόταση της Δημοτικής Συνεργασίας για μειώσεις τελών στην Αργυρούπολη απορρίφθηκε.    

Ανέκρουσε πρύμναν η διοίκηση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στο θέμα των δημοτικών τελών αφού η προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης έπεσε στο κενό.

Στην οικονομική επιτροπή ο κ. Κωνσταντάτος είχε επιχειρήσει να «περάσει» την εξίσωση των δημοτικών τελών προς τα πάνω προτείνοντας τη διαμόρφωσή τους σε 1,15 €/τμ για την Αργυρούπολη και  1,08 €/τμ. για το Ελληνικό.

Μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, περιορίστηκε να προτείνει ξανά τα ίδια τέλη με το 2014.

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 22 Οκτωβρίου τόσο ο Γ. Κωνσταντάτος, όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Π. Ξηνταβελώνης, δήλωσαν ότι θεωρούν τα δημοτικά τέλη του Ελληνικού χαμηλά. Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκαν το τέως δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη, για το γεγονός πως δεν μπορούν να τα αυξήσουν διότι «έλεγε προεκλογικά ότι εάν γίνουν διοίκηση θα αυξήσουν τα τέλη …και αυτοί είπαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν..».

Πολύ συζήτηση έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξίσωση των τελών μεταξύ των δυο κοινοτήτων (Ελληνικό-Αργυρούπολη). Η σημερινή διοίκηση του δήμου είχε καταφύγει μέχρι και στην αποκεντρωμένη διοίκηση χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Σήμερα, που η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια της δεν προχωρά στην εξίσωση και τη μεταθέτει σε βάθος χρόνου. Το χειρότερο όλων όμως είναι πως επιδιώκει μια εξίσωση προς τα πάνω, δηλαδή τα τέλη να εξισωθούν, αυξάνοντάς τα στην κοινότητα του Ελληνικού.

Παίρνοντας το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Κορτζίδης είπε ότι η εξίσωση τελών ανάμεσα στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη πρέπει να γίνει προς τα κάτω. «Ως διοίκηση αυτό το κάναμε πράξη χωρίς να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε στη διάρκεια της θητείας μας. Κάναμε σημαντικές μειώσεις εξισώνοντας προς τα κάτω τα τέλη των καταστημάτων και το δημοτικό φόρο ενώ μειώσαμε τα τέλη στις κατοικίες της Αργυρούπολης», σημείωσε.  

Ο τέως δήμαρχος πρότεινε για το 2015 να μειωθούν τα τέλη κατοικιών στην Αργυρούποληαπό 1,15 €/τμ στο 1,10 €/τμ και να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο στο Ελληνικό. Για τα τέλη των καταστημάτων και το δημοτικό φόρο φωτισμού που έχουν ήδη εξισωθεί πρότεινε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Επίσης να διατηρηθούν οι ίδιες απαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη δημοτική θητεία για τους άνεργους και για τα ΑμΕΑ.

*Δημοτικά τέλη 2010-2014

 

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινή γνώμης, ο κ. Κωνσταντάτος εξήγγειλε εξίσωση τελών ταφής στα 100 €/ ανά έτος, ενώ η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε αποκλειστικά τα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο χωρίς τη δυνατότητα λήψης απόφασης.

«Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου ότι δήθεν το συμβούλιο αποφάσισε  και μάλιστα κατά πλειοψηφία (!) μετά από εισήγηση του κ. Κωνσταντάτου μείωση 66,66% στα τέλη ταφής για την Αργυρούπολη, συνιστά άθλια παραπληροφόρηση. Η διοίκηση μετατρέπει σε παρωδία τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κατασκευάζοντας τις αποφάσεις του στο γραφείο τύπου.

Μάλιστα ορισμένα στελέχη της διοίκησης όπως ο κ. Τσαρπαλής έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι ο Κορτζίδης καταψήφισε στο συμβούλιο την απαλλαγή των ΑμΕΑ από τα δημοτικά τέλη, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε στο δήμο μας επί Κορτζίδη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης.

«Τελικά αν κάποιος πραγματικά καταψήφισε μια πρόταση μείωσης τελών στο συμβούλιο  ήταν η διοίκηση Κωνσταντάτου η οποία διατήρησε τα τέλη για τις κατοικίες στην Αργυρούπολη στο ίδιο ύψος και απέρριψε την πρόταση Κορτζίδη για μείωση», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Σε ότι δε αφορά στα τέλη νεκροταφείου, όταν το θέμα έρθει στο συμβούλιο ο κ. Κωνσταντάτος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί προτείνει εξίσωση στα 100 €/έτος και όχι στα 80 €/έτος που ισχύει το Ελληνικό, γιατί δηλαδή ανεβάζει τα τέλη στο Ελληνικό. Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκησή μας μείωσε κατά 50% περίπου τα τέλη ταφής στην Αργυρούπολη τα οποία είχαν διαμορφωθεί επί δημαρχίας Τσαρπαλή και αντιδημαρχίας Κωνσταντάτου».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Δημοτικό Συμβούλιο