Ο Δήμας υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Δήμας υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ελλάδα/Κόσμος9 Δεκεμβρίου 2014

Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας" και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες" όπως ανέφερε, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός σε έκτακτο διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά την συνάντηση που είχε με τον πρώην Επίτροπο και πολλές φορές υπουργό.

"Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία ένα πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει" δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξήρε την προσφορά του υποψηφίου στο Περιβάλλον. 

 

Το βιογραφικό του Σταύρου Δήμα

Γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια Κορινθίας.

Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικές & οικονομικές επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975, εργάσθηκε στη νομική υπηρεσία εταιρείας της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης(ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2004.

Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Συντονισμού (1977-1980), Υπουργός Εμπορίου (1980), Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (1990-1991).

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος