Δυναμικό ξεκίνημα στο δρόμο προς τις κάλπες

Δυναμικό ξεκίνημα στο δρόμο προς τις κάλπες

Εν Δήμω > Ειδήσεις20 Ιανουαρίου 2019

Στο κατάμεστο από κόσμο «Μίκης Θεοδωράκης», ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας και υποψήφιος δήμαρχος, Χρήστος Κορτζίδης, άνοιξε και επίσημα την προεκλογική περίοδο, στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου. Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα που θα κινηθεί στο δρόμο προς τις κάλπες ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του επί σειρά ετών δημάρχου Ελληνικού και Αργυρούπολης βρέθηκαν «τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης που καθορίζουν το χαρακτήρα της» υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα να λειτουργεί παράλληλα «ως μια εξουσία κοντά και δίπλα στον πολίτη, που θα τον εκφράζει και θα ελέγχεται από αυτόν, με οργανωμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες» και με «σεβασμό στον άνθρωπο και στα βασικά του δικαιώματα».

 

3,5 χρόνια προσφοράς στον ενιαίο δήμο

 

Ο Χρήστος Κορτζίδης, στη γεμάτη πάθος για προσφορά τοποθέτησή του, έκανε ένα μικρό απολογισμό του «σημαντικού έργου» σε «πολύ αντίξοες συνθήκες» που έφερε εις πέρας η ΔΣΕΑ όταν ανέλαβε την διοίκηση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης το 2011.

 

Αρχικά αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της ένωσης των δύο πρώην δήμων (Ελληνικού και Αργυρούπολης), «σε ένα περιβάλλον όπου εφαρμόζονταν για πρώτη φορά ο Καλλικράτης».

 

Στην συνέχεια της τοποθέτησής του, σχολίασε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του ενιαίου δήμου που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοίκηση με το «καλημέρα» σε ένα περιβάλλον όπου περικόπηκαν κατά 60% οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους.

 

«Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον μειώσαμε περίπου κατά 50% τις υποχρεώσεις του δήμου. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό περίπου 7 εκ. Ευρώ» τόνισε και αναρωτήθηκε «έκανε η σημερινή δημοτική αρχή έργο 7 εκ. Ευρώ;».

 

 

Ο επικεφαλής της ιστορικής δημοτικής παράταξης με την πλούσια ιστορία και την σπουδαία παρακαταθήκη, αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν την περίοδο που βρέθηκε στο τιμόνι του δήμου.

 

 • Την τράπεζα τροφίμων,
 • Τη στήριξη της δημιουργίας του ΜΚΙΕ,
 • Το δίκτυο των γιατρών,
 • Τη δράση πώλησης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες,
 • Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς
 • Το δωρεάν πρόγραμμα της καλοκαιρινής απασχόλησης

 

Αλλά και σε μια σειρά από έργα που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

 • Το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ολυμπίας
 • Τον παιδικό σταθμό στην Κομνηνών
 • Την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και του ποδηλατόδρομου στην Γερουλάνου,
 • Την κατασκευή του νέου κτιρίου όπου σήμερα στεγάζεται το Δ ΚΑΠΗ στην οδό Ολυμπίας,
 • Την κατασκευή του νέου κτιρίου που σήμερα στεγάζεται ο Καλός Σαμαρείτης.

 

Όσον αφορά στην συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών του δήμου έγιναν πολλές παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, στις παιδικές χαρές και τους αθλητικούς χώρους.

 

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας ανέδειξε το θέμα του πρώην αεροδρομίου ως «ένα κορυφαίο ζήτημα για το δήμο μας» σημειώνοντας πως η ΔΣΕΑ «όπως ήταν παρούσα στην φάση της αποτροπής της, έτσι θα είναι και στη φάση της υλοποίησής της, όχι στη λογική της εύνοιας του επενδυτή, αλλά της λαϊκής διεκδίκησης».

 

Επίσης, ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα που απασχόλησαν αλλά και θα απασχολήσουν στο μέλλον όπως:

 

 • Tη συγκρότηση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης
 • Τα οικονομικά της ΤΑ
 • Τις εργασιακές σχέσεις και τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων
 • Τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις
 • Τη συγκρότηση των δήμων και των οργάνων τους
 • Την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία
 • Τη σύνδεση του βουνού με τη θάλασσα. Την Ενοποίηση της πάνω Αργυρούπολης με την Αγία Παρασκευή και το αεροδρόμιο. Των Σουρμένων με την παραλία
 • Το σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων
 • Το σύγχρονο διαδημοτικό νεκροταφείο
 • Το κέντρο παραδοσιακού πολιτισμού

 

 

«Kαθεστώς ντροπής που στήνεται στο δήμο μας» 

 

Ο Χρήστος Κορτζίδης, επιτέθηκε στη δημοτική αρχή που «όχι μόνο αποφεύγει να αναφέρεται σε αυτά αλλά κατηγορεί όσους το κάνουν καλλιεργώντας συστηματικά την αυταπάτη ότι παρά τα γενικά προβλήματα αυτή τα καταφέρνει μια χαρά».

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη ΔΣΕΑ, απευθυνόμενος στη διοίκηση Κωνσταντάτου μίλησε για «καθεστώς ντροπής που στήνεται στο δήμο μας» για «καθεστώς χειραγώγησης, πελατειακών σχέσεων, επίθεσης σε όποιον έχει διαφορετική άποψη, συρρίκνωσης του διαλόγου, φιγούρας και δήθεν, αλαζονικής συμπεριφοράς, καλλιέργειας εθνικιστικών ή/και ρατσιστικών αντιλήψεων, έλλειψης κάθε ηθικού ορίου στην άσκηση της πολιτικής».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως «ο εθνικισμός δεν είναι γνήσιος πατριωτισμός» αλλά «ούτε ο ρατσισμός ταιριάζει σε μια κοινωνία ανθρωπιάς» κάνοντας αναφορά στη στάση της διοίκησης του δήμου την περίοδο που φιλοξενούνταν πρόσφυγες στο πρώην αεροδρόμιο κα αποκορύφωμα τη συμμετοχή της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΟΔΕΥΩ στις παρελάσεις του δήμου.

«Υπάρχει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και συλλογικών λειτουργιών», τόνισε.

 

Λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του, υπογράμμισε πως η ΔΣΕΑ «δεν έχει καμία κομματική εξάρτηση» και απεύθυνε κάλεσμα «ιδιαίτερα στους νέους που αισθάνονται κοντά στην παράταξη, να ενεργοποιηθούν». Απευθύνθηκε «σε όλες και όλους που τοποθετούν τον εαυτό τους στην αριστερά, την ευρύτερη ή την στενότερη» αλλά και «σε όλους και όλες τους συμπολίτες και συμπολίτισσες μας, ανεξάρτητα απο το πως εκφράζονται στην κεντρική πολιτικη» για να τους πει ότι η ψήφος στη ΔΣΕΑ «θα έχει πάντοτε ένα θετικό αντίκτυπο για τα προβλήματα και τη ζωή τους».

 

Τέλος , κάλεσε όλους και όλες να «δώσουν τη μάχη με αισιοδοξία. Αγωνιστικά, ανατρεπτικά, με αξίες. Για το μέλλον του δήμου μας».

 

 • Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο εμπνευσμένου από την κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις