Η κυβέρνηση έφερε 23 τροπολογίες την τελευταία στιγμή στη Βουλή

Η κυβέρνηση έφερε 23 τροπολογίες την τελευταία στιγμή στη Βουλή

Ελλάδα/Κόσμος21 Δεκεμβρίου 2018

Το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, με τους βουλευτές τους να διαμαρτύρονται για τις 23 τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πρότεινε να συνεχιστεί η συζήτηση των τροπολογιών και την Παρασκευή, για να έχουν χρόνο να τις διαβάσουν οι βουλευτές. Ενδεικτικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης τροπολογία με περισσότερες από 70 σελίδες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση γιατί υπάρχουν τροπολογίες που έχουν σχέση με ημερομηνίες που λήγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Ποταμιού αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου γινόταν συζήτηση για νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε 23 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Την αποχώρηση των βουλευτών προκάλεσε η τροπολογία με περισσότερες από 70 σελίδες του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν από την αντιπολίτευση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πελατειακές τροπολογίες, καθώς υπήρχε χρονικός περιορισμός για αυτές τις τροπολογίες.

«Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε, ζοριστήκαμε και ίσως μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία, έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε ωστόσο άλλο αυτό και άλλο να μιλάτε για πελατειακές τροπολογίες και να λέτε πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον Κοινοβούλιο. Υπάρχουν τροπολογίες που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, καθώς έχουν σχέση με ημερομηνίες που λήγουν αλλά και με ευρωπαϊκές οδηγίες»

Όπως μεταδίδει το 902.gr, πολλές από τις τροπολογίες είχαν φωτογραφικό χαρακτήρα ή αφορούσαν πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να γίνει εκτενής συζήτηση, ενώ το νομοσχέδιο είχε χαρακτηριστεί ως «κατεπείγον», με αποτέλεσμα να ακολουθηθούν διαδικασίες fast track.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία που διευρύνει το καθεστώς αναδρομικής νομιμοποίησης για δαπάνες που έκανε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφορούσαν το προσφυγικό.

Ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι πρωτοφανής, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 111 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής το 2014. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Βουλή ήταν αναγκασμένη να τελειώσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου γιατί ακολουθούσε προ ημερησίας συζήτηση και προϋπολογισμός. Όσο συζητείται ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έρθει νομοθετικό έργο στη Βουλή». Δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος μελέτης των τροπολογιών. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος