Γαλλία: Κρατική καταστολή απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις

Γαλλία: Κρατική καταστολή απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις

Ελλάδα/Κόσμος10 Δεκεμβρίου 2018

Με μπαράζ καταστολής, πολλές εκατοντάδες «προληπτικές» προσαγωγές, χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία, δεκάδες τραυματισμούς διαδηλωτών, απάντησε η γαλλική κυβέρνηση στις χθεσινές νέες μαζικές κινητοποιήσεις στο Παρίσι και σε πολλές ακόμα πόλεις της Γαλλίας, αιχμή των οποίων είναι η αντίθεση στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και συνολικά στην άγρια φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση Μακρόν.

Οι γαλλικές δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε 1.082 προσαγωγές στο Παρίσι και 1.723 σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τις 412 συλλήψεις της προηγούμενης βδομάδας, παρότι τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μειωμένα επεισόδια σε σχέση με το προηγούμενο Σάββατο.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 136.000 άτομα σε όλη τη χώρα, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον που ανακοινώθηκε για τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου Σαββάτου.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις, τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα» αστυνομικά μέτρα που προέβλεπαν την ανάπτυξη 89.000 μελών των δυνάμεων καταστολής, με τη συμβολή 14 τεθωρακισμένων οχημάτων, που για πρώτη φορά επιστρατεύθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα εξάλλου με έναν προσωρινό απολογισμό των υπηρεσιών Υγείας, «179 τραυματίες διακομίσθηκαν και δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε όλην την επικράτεια από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων».

Από την πλευρά του, στο φόντο όλης αυτής της «απογείωσης» της καταστολής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τις ευχαριστίες, σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν σήμερα, για την καρτερία και τον εξέχοντα επαγγελματισμό που επέδειξαν».

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ εξέφρασε την ευαρέσκειά του «που εδόθη τέλος στην κλιμάκωση της βίας» και που «διερράγη» η «δυναμική των καταστροφέων».

Εκκλήσεις για «εθνική ενότητα» από την κυβέρνηση

Εν αναμονή μηνύματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάνει έκκληση για «διάλογο» και «εθνική ενότητα».

«Η στιγμή του διαλόγου έχει φθάσει και πλέον θα πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Εντ. Φιλίπ, προσθέτοντας: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν το διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια».

Απόψε το διάγγελμα του Μακρόν

Στον απόηχο της τέταρτης μαζικής διαδήλωσης του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και εν μέσω προειδοποιήσεων για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τα Χριστούγεννα ο Γάλλος πρόεδρος σπάει τη σιωπή του.

Στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στο έθνος από τα Ηλύσια Πεδία και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα».

Ωστόσο, το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» προειδοποιούν ότι αν, αντί για μέτρα, ανακοινώσει ημίμετρα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και έχουν ήδη προγραμματίσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο την «πέμπτη δράση» τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Γάλλος πρόεδρος είναι το γεγονός ότι σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν πρόκειται σήμερα να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αν και με μόλις 62 ψήφους η πρόταση δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες επιτυχίας, η αντιπολίτευση ευελπιστεί ότι θα στηριχθεί από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Από το πρωί ο Μακρόν έχει σειρά επαφών στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τους επικεφαλής των συνδικάτων (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), τους εκπροσώπους τριών εργοδοτικών οργανώσεων (Medef, CPME και U2P), τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, καθώς και τον εκπρόσωπο του CESE (Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο). 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος