Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της καθαρίστριας

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της καθαρίστριας

Ελλάδα/Κόσμος23 Νοεμβρίου 2018

Την αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσε το ζήτημα της εξοργιστικής καταδίκης της 53χρονης γυναίκας σε φυλάκιση δέκα ετών χωρίς αναστολή για «παραποίηση» του απολυτηρίου δημοτικού με σκοπό να προσληφθεί σε υπηρεσία καθαρισμού. Η καταδίκη της γυναίκας προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ενώ θέση πήραν και πολιτικά κόμματα, με το ΚΚΕ να ζητά την άμεση απελευθέρωσή της, και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί σε «εξορθολογισμό» των ποινών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να της διαβιβαστεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου του Βόλου που έστειλε την γυναίκα στη φυλακή με εξοντωτική ποινή, με σκοπό να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, η Ξ. Δημητρίου αναμένεται να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης, με σκοπό να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση, εάν συντρέχει λόγος. Επίσης, όπως έγινε γνωστό,  ο δικηγόρος της 53χρονης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης την περασμένη Δευτέρα, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η σχετική αίτηση δύναται να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης, για να κρίνει το δικαστήριο το αίτημα για αποφυλάκιση της γυναίκας.

 

Το «ThePressProject», ο «Ημεροδρόμος» και η «Ελληνοφρένεια», με ταυτόχρονη δημοσίευση από τις ιστοσελίδες τους, ζητούν από τους αναγνώστες να διακινήσουν το παραπάνω κείμενο, να το υπογράψουν και να ενώσουν μαζί τη φωνή τους προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η εξωφρενική αδικία.

 

«Έλεος!»

Ξεκάθαρη θέση για την σκανδαλώδη υπόθεση της «καθαρίστριας – καταχραστή του Δημοσίου», της γυναίκας που καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη και φυλακίστηκε, επειδή «παραποίησε» το απολυτήριο δημοτικού με σκοπό να προσληφθεί σε θέση καθαρίστριας, έλαβε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τονίζοντας πως κομβικό ρόλο στην ποινή της 53χρονης παίζει μετεμφυλιακός νόμος «περί καταχραστών του δημοσίου».

 

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Μία γυναίκα 53 ετών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακίστηκε. Το έγκλημά της ήταν ότι, σε συνθήκες προφανούς ανάγκης και προκειμένου να βρει δουλειά ως καθαρίστρια, ενώ είχε τελειώσει μόνο την πέμπτη δημοτικού, εμφάνισε «χαρτί» ότι είχε τελειώσει και την έκτη.

Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς».

Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη. Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ο διορισμός στο δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!

 

ΚΚΕ: Άμεση αποφυλάκιση

Την άμεση αποφυλάκιση της εργαζόμενης ζητά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως ο πλαστός «τίτλος σπουδών» χρησιμοποιήθηκε για να εργαστεί σε παιδικό σταθμό ως καθαρίστρια.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει πως «τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν».

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου -κατά πώς βολεύονται κάθε φορά- περί «ισότητας απέναντι στον νόμο» και «κράτους δικαίου» συνεχίζει το ΚΚΕ, για να καταλήξει τονίζοντας πως  «πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβολή για το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου «προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και καλώντας σε «επανεξέταση και εξορθολογισμό του σχετικού νομικού πλαισίου».

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου.

 

Στ. Θεοδωράκης: Γιατί όχι ισόβια;

Με εμφανή ειρωνική διάθεση προς το δικαστήριο που επέβαλλε την ποινή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία εκφράζει και αυτός την αντίθεσή του στην καταδικαστική απόφαση.

«Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε - αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας την καταδίκη της καθαρίστριας στον Βόλο σε δεκαετή φυλάκιση. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος