«Αλαζονεία» και «ελαφρότητα» καταλογίζει στο δήμαρχο η «Εκτός Πλάνου»

«Αλαζονεία» και «ελαφρότητα» καταλογίζει στο δήμαρχο η «Εκτός Πλάνου»

Εν Δήμω > Ειδήσεις15 Νοεμβρίου 2018

H αντικαπιταλιστική κίνηση «Εκτός Πλάνου» εκφράζει την απορία της για την απόφαση του δημάρχου Γ. Κωνσταντάτου να επισκεφτεί εν ώρα λειτουργίας  λύκειο της περιοχής, για να συνομιλήσει με μαθητές, «αδιαφορώντας για το ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι κηδεμόνες τους και για το ότι δεν είχαν δοθεί οι απαραίτητες  άδειες για την επίσκεψη στο σχολικό περιβάλλον ενός προσώπου που δεν ανήκει στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Επίσης, εκφράζει την «οργή» της για μια σειρά ενεργειών του πρώτου πολίτη του δήμου.

 

Αναλυτικά:

 

«Tο ότι αποφάσισε να μιλήσει για την ενδοσχολική βία, το ότι ζήτησε από τα παιδιά να τον ενημερώνουν για τέτοια περιστατικά, το ότι υποσχέθηκε αντιμετώπισή τους με … προσωπική παρέμβασή. Ακόμη όμως μεγαλύτερη οργή προκαλεί  το ότι συμβούλεψε τα παιδιά να μην υπερβάλλουν, να μην είναι ιδιαίτερα εύθικτα, να μην βαφτίζουν βία τα κατά τη γνώμη του «ανούσια και αθώα πειράγματα»  των συμμαθητών τους και να μη διστάζουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους με τα ίδια  «αθώα» μέσα, καταφεύγοντας δηλαδή στη βία».

 

Η προσέγγισή του αυτή κατά την «Εκτός Πλάνου», «δείχνει στην καλύτερη περίπτωση την αλαζονεία  και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα, παρακάμπτοντας τη σχολική κοινότητα και τους ειδικούς. Δείχνει, όμως, και την προσπάθεια υποβάθμισης και συγκάλυψης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, αλλά και  την  προσπάθεια να μεταβιβαστεί η ευθύνη στο θύμα. Αντί να διοργανώσει ως δήμος μια σχετική ημερίδα με ανθρώπους ειδικούς και πιο ευαίσθητους, αντί να παροτρύνει τα παιδιά να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια,  να αναζητήσουν συλλογικές λύσεις, να υπερασπιστούν δικαιώματα, τα κατηγορεί για υπερβολική ευθιξία και μαλθακότητα, υιοθετεί μια πατερναλιστική τακτική, παρουσιάζεται σαν αυτόκλητος σωτήρας, σαν Μεσσίας και καλλιεργεί τη λογική του  όποιος δέχεται βία ή αναζητά προστάτες – δημάρχους ή σιωπά ή  καταφεύγει κι αυτός στη βία».

 

Τέτοιες λογικές σύμφωνα με την Κίνηση, «συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια τη βία στα σχολεία, οδηγούν στην εσωστρέφεια, ενοχοποιούν το θύμα και νομιμοποιούν τους δράστες» και «δεν θα περάσουν στις γειτονίες μας, θα μείνουν μακριά από τα σχολεία μας , μακριά από τις συνειδήσεις των παιδιών μας».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις