«Πονοκέφαλος» για τους δήμους η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ

«Πονοκέφαλος» για τους δήμους η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ

Ελλάδα/Κόσμος18 Σεπτεμβρίου 2018

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για είσπραξη και καθορισμό του ΕΝΦΙΑ από τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη περικοπή των κρατικών πόρων στους δήμους.

Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φόρους ακίνητης περιουσίας δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι.

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το θέμα έχει εξεταστεί από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), το οποίο σε μελέτη του (Νοέμβριος 2017), έχει καταλήξει ότι ακόμη και εάν τα έσοδα των δήμων από κρατική χρηματοδότηση και φόρο ακινήτων είναι περίπου ίδια ως σύνολο «σε επίπεδο δήμων η αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ θα προκαλέσει μεγάλες ανισότητες».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, για μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και ταυτόχρονη περικοπή των -ήδη περικομμένων- κεντρικών αυτοτελών πόρων και άρα την αντικατάσταση, ουσιαστικά, της κρατικής επιχορήγησης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

 

«Η αντικατάσταση των πόρων που λαμβάνουν οι δήμοι μέσω κυρίως των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) με τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, ισοδυναμεί με μια ετήσια απώλεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

 

«Το Σύνταγμα καθώς και η σχετική νομολογία του ΣτΕ είναι καταπέλτης εναντίον της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και χαρακτηρίζει «προσβλητική» και «κουτοπόνηρη» την πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. «να εμφανίζεται ότι δήθεν μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για να τον αυξάνουν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος