«Ναι μεν, αλλά» για την έξοδο από τα μνημόνια

«Ναι μεν, αλλά» για την έξοδο από τα μνημόνια

Ελλάδα/Κόσμος20 Αυγούστου 2018

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "ολοκληρώνεται με ασφάλεια το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα πατάει για πρώτη φορά στα πόδια της από το 2010".

Η Ελλάδα σήμερα 20 Αυγούστου ολοκληρώνει το τελευταίο «πρόγραμμα στήριξης», αυτό που αποκαλούμε στα χρόνια της κρίσης «Μνημόνιο».

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που οι πιστωτές ζήτησαν, γονάτισαν τη χώρα, με το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) να εξατμίζεται σε οκτώ χρόνια και την ανεργία να φτάνει πάνω από 27%.

Οι κυβερνήσεις εισήγαγαν βαθιά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας και ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με βραδείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και παραμένει συρρικνωμένη κατά 25% σε σχέση με το μέγεθός της κατά την έναρξη της κρίσης.

Η ελευθερία της Ελλάδας να διαχειριστεί τις οικονομικές της υποθέσεις θα μετριαστεί από την ενισχυμένη επιτήρηση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν λυθεί. Ούτε σημαίνει ότι η λιτότητα τελείωσε. Κατά μία έννοια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένη στις απαιτήσεις τώρα, διότι θα πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς αγορές και σε λογικά επιτόκια για να είναι σε θέση να δανεισθεί. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος