Τα σκουπίδια τα ΜΑΤ και η Λευκίμμη

Τα σκουπίδια τα ΜΑΤ και η Λευκίμμη

Ελλάδα/Κόσμος16 Ιουλίου 2018

Θεατές ξανά στο ίδιο έργο είναι οι κάτοικοι της Λευκίμμης στη νότια Κέρκυρα τον τελευταίο μήνα, με τις μνήμες ακόμα νωπές από τα τραγικά γεγονότα του 2008 όταν μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς τα ΜΑΤ επιχείρησαν να καταστείλουν μια απ’ τις πολλές διαμαρτυρίες της εποχής κατά του ΧΥΤΑ.

Χθες μετά τις 9 το βράδυ σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ, που προχώρησαν στη χρήση χημικών, στην περιοχή του ΧΥΤΑ. Απ' τα επεισόδια κάποιοι πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ προκλήθηκε πυρκαγιά σε παρακείμενο ελαιώνα, η οποία σβήστηκε με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Φέτος, αφού τόνοι σκουπιδιών κατέκλυσαν τους δρόμους του νησιού, με τις εικόνες εν μέσω τουριστικής περιόδου να απασχολούν και τον ξένο Τύπο, από τις 26 Ιουνίου έχουν κάνει απόβαση στο νησί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να συνοδεύουν τη μεταφορά των σκουπιδιών απ’ τον υπερκορεσμένο –κατά γενική ομολογία- ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στη Λευκίμμη.

Εκεί όμως τα πράγματα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Κινήματα κατοίκων καταγγέλλουν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση για βίαιη λύση προκειμένου να λειτουργήσει ο «παράνομος» γι' αυτούς ΧΥΤΑ, αλλά και τα ΜΑΤ για την «προκλητική παρουσία» τους.

Δήμος και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απ’ την πλευρά τους μιλούν για μια αδιέξοδη κατάσταση, για «αδιάλλακτη στάση» και «απροθυμία διαλόγου», επιμένοντας πως πρόκειται για μια προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στο νησί.

Για τραγική κατάσταση και ένα έργο χωρίς «κοινωνική συναίνεση» μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γιάννης Πανδής, γραμματέας του Συλλόγου «Αλεύχιμον», που ασχολείται χρόνια με το θέμα.

«Ο κόσμος αντιδρά για τη λάθος χωροθέτηση, γιατί δεν πληροί καμιά απ’ τις προϋποθέσεις, ούτε της ευρωπαϊκής αλλά ούτε της ελληνικής νομοθεσίας», λέει και εξηγεί ότι μεταξύ άλλων «δεν τηρούνται οι αποστάσεις από τις κατοικημένες περιοχές» αλλά και απ’ την τουριστική ζώνη.

«Στα 350 μέτρα βρίσκεται η πρώτη κατοικία και περίπου στα 400 μέτρα η τουριστική ζώνη του Αγίου Πέτρου», αναφέρει.

Μια άλλη προϋπόθεση που, όπως σημειώνει, δεν τηρείται είναι οι άλλες χρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, αναφερόμενος στον βιολογικό καθαρισμό και το λιμάνι.

Επιπλέον, τονίζει πως σύμφωνα με μελέτη που είχαν αναθέσει ως σύλλογος το 2008 στο ΙΓΜΕ και σε άλλους δύο υδρογεωλόγους, στην περιοχή υπάρχει νερό που δεν είναι βρόχινο αλλά υδροφόρος ορίζοντας, με κίνδυνο να μολυνθεί τώρα ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της Νότιας Κέρκυρας.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος