Με υπερφορολόγηση, πρωτογενή πλεονάσματα – μαμούθ μέχρι το 2022

Με υπερφορολόγηση, πρωτογενή πλεονάσματα – μαμούθ μέχρι το 2022

Ελλάδα/Κόσμος6 Ιουνίου 2018

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 3,56%, ενώ ο στόχος αυξάνεται για κάθε έτος, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, προκύπτει δημοσιονομικός χώρος 111 εκατομμυρίων το 2018 και 866 εκατομμυρίων το 2019. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης δεσμεύτηκε πως το υπερπλεόνασμα του 2019 θα δοθεί σε φοροελαφρύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε την Τρίτη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, παραδεχόμενος ότι η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών ακινήτων  θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ σε ορισμένες περιοχές κατά 15%, ενώ αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει και σε λαϊκές γειτονιές. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει μείωση του φόρου για το 18% των ιδιοκτητών και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για το 67% των ιδιοκτητών.

Σχετικά με  τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, για το αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους δανειστές ώστε να μην περικοπούν από το 2019 οι συντάξεις έως 18%, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν είναι της ώρας αυτά». Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247, o Νίκος Φίλης ο οποίος είχε ζητήσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, διαμαρτυρήθηκε ότι η σημερινή ενημέρωση δε συνιστά σύγκληση της ΚΟ και ότι η ΚΟ θα πρέπει να συγκληθεί ανεξαρτήτως της συζήτησης σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος