Ολοταχώς για τα μέτρα χωρίς απόφαση για το ελληνικό χρέος

Ολοταχώς για τα μέτρα χωρίς απόφαση για το ελληνικό χρέος

Ελλάδα/Κόσμος4 Ιουνίου 2018

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμιστούν τα περισσότερα προαπαιτούμενα που αποτελούν εκκρεμότητα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, την ίδια ώρα που χωρίς καμία συμφωνία και απόφαση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας ολοκληρώθηκε ακόμη ένα ραντεβού του Washington Group με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται.

Έξι υπουργοί της κυβέρνησης αναμένεται να ενημερώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ερχόμενη Τρίτη, σε ειδική συνεδρίαση, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ψήφιση του, έτσι ώστε να κλείσουν τα περισσότερα από ρα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 4 το απόγευμα και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη την σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας είχαν ζητήσει εγγράφως 36 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να ενημερωθούν αρμοδίως για το πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα, μεταξύ αυτών, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, την περικοπή του ΕΚΑΣ και τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στο κενό οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος

Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για άμεσο κλείσιμο των προαπαιτούμενων έρχονται την ίδια ώρα που  ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του Washington Group που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της G7 στον Καναδά χωρίς συμφωνία και χωρίς καμία απόφαση για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, στο περιθώριο της συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να καταρτίσει σχέδιο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος