Επιστροφή της τρόικας

Επιστροφή της τρόικας

Ελλάδα/Κόσμος15 Μαϊου 2018

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων που μένουν ανοικτά στην τέταρτη αξιολόγηση, ενώ από την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της τρόικας. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα προαπαιτούμενα που αφορούν τις μειώσεις στις συντάξεις, τα εργασιακά και την πρόνοια, ζητήματα που αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας. Στο Euroworking Group που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας, οι δανειστές θα ενημερώσουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη σχετικά με τις προθέσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους.

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, αποφασισμένη να πάρει από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που δεν έχουν κλείσει. Από τα 88 προαπαιτούμενα που είναι ανοικτά, οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις για να κλείσουν τουλάχιστον 16 από αυτά που αφορούν τις συντάξεις, τα εργασιακά και την πρόνοια. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα προετοιμάσουν από τη Δευτέρα το έδαφος και από την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξεκινήσει τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο Euroworking Group που θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον Γιώργο Χουλιαράκη για την πορεία της αξιολόγησης και με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα σε σχέση με το χρέος και ειδικά για τον μηχανισμό διασύνδεσης με την ανάπτυξη. Αν δηλαδή θα επικρατήσει η γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας ή αν θα επικρατήσει η πρόταση του Βερολίνου για την δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Πέρα από την μείωση των συντάξεων που είναι δεδομένη, οι δανειστές αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της υποχρεωτικής διαιτησίας, με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) να απαιτούν προ ημερών ενημέρωση από το υπουργείο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει το θέμα της υποχρεωτικής διαιτησίας, ζητώντας ένα ακόμα πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις, σε υψηλό επίπεδο, προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει μια προληπτικής φύσης γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του Μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα με τον τομέα της ενέργειας.

‘Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρείται αδύνατον να έχουν υλοποιηθεί και τα 88 έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη συνολική λύση (κλείσιμο αξιολόγησης, μεταμνημονιακή εποπτεία, διευθέτηση χρέους) για την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να είναι διατεθειμένοι να περιμένουν έως και τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος εντός του Αυγούστου. Ένας αριθμός προαπαιτούμενων αναμένεται να συνδεθεί με το νέο μοντέλο ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του μνημονίου. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος