Αιματοχυσία από τα πυρά του Ισραήλ

Αιματοχυσία από τα πυρά του Ισραήλ

Ελλάδα/Κόσμος15 Μαϊου 2018

Δεκάδες νεκροί και πάνω από 2.500 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από τη σημερινή επίθεση του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ σε βάρος άοπλων Παλαιστινίων, ανάμεσα τους γυναίκες, ανάπηροι, μικρά παιδιά που διαδηλώνουν ενάντια στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώρισή της ουσιαστικά ως "πρωτεύουσας" του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων που διεκδικούν το δικαίωμα της επιστροφής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κι έχουν ξεκινήσει από τις 30 Μάρτη, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά ξεπερνά τους 100.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί ην Τρίτη, μετά από αίτημα του Κουβείτ.

Η Τουρκία ανακάλεσε τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ γερμανική κυβέρνηση και Βρυξέλλες απεύθυναν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση». Για φρίκη και αποτροπιασμό μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι παλαιστίνιοι διαδηλωτές από τις ισραηλινές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ισραήλ επέρριψαν την ευθύνη στη Χαμάς για τις μαζικές δολοφονίες από τον ισραηλινό στρατό.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας φρικτής παραβίασης των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός ο τρόμος πρέπει να τελειώσει τώρα».

Η οργάνωση κατήγγειλε την αποτρόπαια παραβίαση, που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Δ.Α. για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ.

Παρόμοιες είναι και οι καταδικαστικές ανακοινώσεις άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σοκαρισμένο εμφανίζεται το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε δικαιοσύνη για τα θύματα και τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτούν».

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων της που αναπτύσσουν την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική  συνεργασία τους με το κράτος του Ισραήλ και υιοθετούν πολιτική "ίσων αποστάσεων".

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος