Ιδιωτικοποιήσεις και Ενέργεια στις νέες επαφές με τα κλιμάκια των δανειστών

Ιδιωτικοποιήσεις και Ενέργεια στις νέες επαφές με τα κλιμάκια των δανειστών

Ελλάδα/Κόσμος8 Μαϊου 2018

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η Ενέργεια θα είναι σε πρώτο πλάνο στις επαφές της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των δανειστών που επανέρχονται στην Αθήνα για να καταγράψουν την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup στις 24 Μάη.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) και η πώληση ηλεκτρικού ρεύματος κάτω του κόστους (ΝΟΜΕ) από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της ηγεσίας του Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM.

Ειδικά για τη ΔΕΠ τα βασικά σενάρια ιδιωτικοποίησης είναι δύο. Είτε παραχώρηση του 65% των μετοχών είτε «σπάσιμο» της εταιρείας σε τρεις. Σε αυτή την περίπτωση, στην εταιρεία που θα έχει τα δίκτυα θα εισέλθει στρατηγικός επενδυτής, στην εταιρεία που θα πάρει το εμπορικό τμήμα θα πουληθεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και η τρίτη εταιρεία θα είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου, καθώς θα πάρει τα ενεργειακά έργα.

Στο τραπέζι θα είναι και η παροχή κίνητρων για τους επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που χρηματοδοτούνται μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και της Πρόσθετης Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού (ΠΧΕΦΕΛ) που επιβαρύνει τις εταιρείας λιανικής. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ και οι δανειστές ζητούν κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ ή μείωση της επιβάρυνσης των προμηθευτών που το αρμόδιο υπουργείο αποδέχεται. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος