Μπλοκ τεσσάρων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Ερντογάν

Μπλοκ τεσσάρων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Ερντογάν

Ελλάδα/Κόσμος3 Μαϊου 2018

Τέσσερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές από κοινού σε μια εκλογική συμμαχία που θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν το απαγορευτικό -για ορισμένα εξ αυτών- όριο του 10% των ψήφων και ταυτόχρονα να αυξήσουν τον αριθμό των εδρών τους στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το κεντροαριστερό, κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP κατέληξε σε συμφωνία με το εθνικιστικό, κεντροδεξιό Iyi Parti (Καλό Κόμμα), το ακροδεξιό ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας (SP) και το επίσης εθνικιστικό κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και θα υπογράψουν το πρωτόκολλο συνεργασίας τους αύριο Πέμπτη.

Το κεντροαριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δεν θα αποτελέσει μέρος της συμμαχίας και θα κατέλθει αυτόνομα στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα ότι ο πρώην αρχηγός του κόμματος, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Όπως ανέφερε το κόμμα, η υποψηφιότητα του Ντεμιρτάς θα ανακοινωθεί επίσημα σε δύο εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιάρμπακιρ, την νοτιοανατολική πόλη της Τουρκίας, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας, είναι Κούρδοι.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar για λογαριασμό της εφημερίδας «Cumhuriyet», δείχνει τον Ερντογάν να κόβει πρώτος το «νήμα» των εκλογών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία στην περίπτωση που οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή. Ειδικότερα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%,  Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%, HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%, Καλό Κόμμα (Ακσενέρ) : 12.8%, Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

Αναποφάσιστοι: 11%, Δεν ψηφίζω: 16%. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος