Πύραυλοι... ανάφλεξης στη Συρία …

Πύραυλοι... ανάφλεξης στη Συρία …

Ελλάδα/Κόσμος14 Απριλίου 2018

Μία ώρα κράτησε περίπου η συντονισμένη επίθεση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά στόχων των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία. Οργισμένη απάντηση από την Ρωσία, η οποία προειδοποιεί με αντίποινα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τα χτυπήματα «πράξεις επιθετικότητας» και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνεται ακόμη ότι η Μόσχα «καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση στη Συρία, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας».

Η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία ήρθε το πρωί του Σαββάτου με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ να δηλώνει ότι «τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί παρά να έχουν συνέπειες».

Για «περιφερειακές συνέπειες» προειδοποίησε το Ιράν με τη σειρά του, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την «υποτιθέμενη χημική επίθεση στην Ντούμα» την περασμένη εβδομάδα ως δικαιολογία για να υπονομεύσουν την επιτυχία του συριακού καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα κερδίσουν τίποτα από τα εγκλήματα στη Συρία. Η επίθεση στη Συρία είναι έγκλημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι εγκληματίες»

Το κρατικό πρακτορείο SANA μεταδίδει ότι η Δαμασκός κατήγγειλε τη «βάρβαρη και βάναυση επίθεση» των Δυτικών και επισημαίνει ότι τα πλήγματα έχουν στόχο «να εμποδίσουν» μια αποστολή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία επρόκειτο να αρχίσει σήμερα την έρευνά της στην Ντούμα για την επίθεση με χημικά που φέρεται ότι είχε πραγματοποιηθεί εκεί. «Η επίθεση (...) έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει τη δουλειά της ομάδας (του ΟΑΧΟ), να προλάβει τα συμπεράσματά της και να ασκήσει πίεση στην αποστολή σε μια απόπειρα που έχει στόχο την απόκρυψη των ψευδών και των κατασκευών» των Δυτικών, σύμφωνα με το SANA.

Το Associated Press μεταδίδει πως εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος