ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβαρδίζουν τη Συρία

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβαρδίζουν τη Συρία

Ελλάδα/Κόσμος14 Απριλίου 2018

Σε μία επίθεση προχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ο αμερικανικός στρατός σε συμμαχία με τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάττις, μιλώντας στο Πεντάγωνο μία ώρα μετά το διάγγελμα Τραμπ, είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε την επιχείρηση με στόχο τη διάλυση της ικανότητας του συριακού καθεστώτος να δημιουργεί και να παράγει χημικά όπλα.

Και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι το καθεστώς Άσαντ δεν πήρε το μήνυμα πέρυσι. Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοι και εμείς χτυπήσαμε με μεγαλύτερη ισχύ. Μαζί έχουμε στείλει ένα καθαρό μήνυμα στον Άσαντ και στους δολοφόνους αξιωματικούς του, ότι δεν μπορούν να διαπράξουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα".

Ο ίδιος είπε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να αποφευχθούν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν απώλειες από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία. "Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας", ανέφερε και πρόσθεσε: "Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς".

Το CNN μετέδωσε, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους, ότι τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα συμμετείχε στην επίθεση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, βομβαρδιστικά Β-1 έλαβαν μέρος.

Το γαλλικό προεδρικό Μέγαρο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τα γαλλικά μαχητικά λίγο πριν ξεκινήσουν το βομβαρδισμό των προκαθορισμένων στόχων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σε διάγγελμα του τα ξημερώματα του Σαββάτου (04.00 ώρα Ελλάδας) ότι μια στρατιωτική επιχείρηση, μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. Δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

"Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος", δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αμέσως μετά το διάγγελμα Τραμπ. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος.

Ακολούθησε η ανακοίνωση από το Παρίσι, ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος