Κίνδυνος γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στη Συρία

Κίνδυνος γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στη Συρία

Ελλάδα/Κόσμος12 Απριλίου 2018

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, προκειμένου να εγκριθεί η εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβει η δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας. Αναμένεται η απόφαση του Τραμπ, ο οποίος την Τετάρτη απείλησε ευθέως τη Ρωσία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρκέστηκε σε ευχολόγια καλώντας ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Μέι καλεί εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο ώστε να πάρει την έγκριση για εμπλοκή της Βρετανίας στη στρατιωτική δράση κατά της κυβέρνησης Άσαντ. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε πως το βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει λόγο για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση και κάλεσε την Μέι να μην αποφασίσει μόνη της.

Δεν επιβεβαιώνονται από την βρετανική κυβέρνηση οι πληροφορίες της Daily Telegraph που ανέφερε ότι η Μέι έχει ήδη διατάξει βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό.

Επικοινωνιακός πόλεμος Τραμπ - Ρωσίας

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λίβανο, Αλεξάντερ Ζασπικίν, προειδοποίησε πως η Ρωσία θα καταρρίψει κάθε πύραυλο και θα καταστρέψει τις θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονται σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, είχε καλέσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις όποιες σκέψεις για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων. Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή τη στιγμή για τη Συρία», ανέφερε ο Νεμπένζια προς απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Τραμπ, ανακοίνωσε ουσιαστικά την επικείμενη επίθεση σε βάρος της Συρίας και απείλησε τη Ρωσία μέσω μηνύματος στο twitter. «Η Ρωσία ορκίζεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα έρθουν, ωραίοι και καινούργιοι και "έξυπνοι!". Δεν έπρεπε να είστε συνεργάτες με ένα ζώο που σκοτώνει με αέριο, που σκοτώνει το λαό του και το απολαμβάνει!».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρκέστηκε σε ευχολόγια για την διαφαινόμενη πολεμική σύρραξη στη ΣΥΡΙΑ, καλώντας τις ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα να προσπαθήσουν να μην βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία. «Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών  για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος και η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου. Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος