Εισαγγελέας και για δεύτερο θάνατο εργάτη στις Σκουριές

Εισαγγελέας και για δεύτερο θάνατο εργάτη στις Σκουριές

Ελλάδα/Κόσμος12 Απριλίου 2018

Χρυσές δουλειές κι άσε τους άλλους να πεθαίνουν... Δεν έχει περάσει καλά καλά ένας μήνας από την εκδίκαση υπόθεσης θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική, με θύμα 52χρονο γομωτή-πυροδότη, που κατά την επιχείρηση έφταιγε κατά 90% ο ίδιος για την απώλεια της ζωής του, κι άλλη μία υπόθεση εργατικού ατυχήματος, με νεκρό έναν 46χρονο υλοτόμο αυτή τη φορά -οικογενειάρχη και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών– έρχεται να απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πολυγύρου βρίσκεται αυτεπάγγελτα ο θάνατος στις 28 Αυγούστου 2017, εν ώρα εργασίας, ενός υπαλλήλου εργολαβικής εταιρείας (MP Energy Μονοπρόσωπη ΕΠΕ) που είχε αναλάβει την αποξήλωση δασικής έκτασης στην τοποθεσία Λάκκος Καρατζά για λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός.

Η στιγμή της τραγωδίας

«Εζησα έναν εφιάλτη. Δεν θέλω ούτε να τα θυμάμαι. Είχαμε αναλάβει να κόψουμε υπεραιωνόβια τεράστια δέντρα για λογαριασμό της εταιρείας χρυσού. Κυρίως πλατάνια και οξιές. Μιλάμε για δέντρα ύψους 25-30 μέτρων. Ο Θανάσης έκοψε ένα δέντρο που γέρνοντας παρέσυρε τα κλαδιά ενός άλλου. Ενα πελώριο κλαδί του διπλανού δέντρου αποκολλήθηκε και τον βρήκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού... Το χτύπημα ήταν μοιραίο», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουζούφης, γαμπρός του άτυχου εργάτη, συνάδελφός του και δυστυχώς αυτόπτης μάρτυρας του θανάτου του.

Γι’ αυτόν, η στιγμή ήταν καθοριστική. Παραιτήθηκε αμέσως από τη δουλειά, αν και χρόνια δασεργάτης και, όπως λέει, έχει λίγες μέρες μετά την Ανάσταση που βρήκε το ψυχικό σθένος να ξαναδουλέψει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

«Αυτό που συνέβη, φοβάμαι, είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα ξανασυμβεί. Δεν υπήρχε σοβαρή διαχείριση της δουλειάς, ούτε σοβαρά μέτρα ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε την εταιρεία χρυσού ήταν να τελειώσουμε γρήγορα, αν φοράμε προστατευτικά κράνη κι αν φοράμε ακουστικά. Ερχονταν άνθρωποι της εταιρείας και μας έβγαζαν φωτογραφίες. Ομως αυτές οι δουλειές δεν γίνονται έτσι. Θέλει να έχεις ειδικευμένους εργάτες εναερίτες, που ανεβαίνουν στα μεγάλα δέντρα και τα αποψιλώνουν από τα βαριά κλαδιά που δεν φαίνονται στα 25-30 μέτρα ύψος. Είτε έπρεπε να υπάρχει γερανός με κάδο να μας ανεβάζει να καθαρίζουμε τα δέντρα πριν τα κόψουμε. Τίποτα απ’ αυτά δεν υπήρχε.

»Μετά το δυστύχημα, μαθαίνω, έκαναν σεμινάρια στους δασεργάτες, ώστε να κάνουν έλεγχο πρώτα πριν κόψουν ένα δέντρο. Αλλά ούτε αυτό είναι απολύτως ασφαλές. Μπορεί η εταιρεία χρυσού να μοιράζει λεφτά σε συλλόγους και ομάδες για να φαίνεται και να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα ο γαμπρός μου ήταν γι’ αυτούς ένας τετραψήφιος αριθμός... Να με θυμηθείτε, είναι θέμα χρόνου το επόμενο ατύχημα», υποστηρίζει ο κ. Κουζούφης.

Αναδημοσίευση από ΕΦΣΥΝ

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος