Στη Βιέννη τριμερής για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Στη Βιέννη τριμερής για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Ελλάδα/Κόσμος30 Μαρτίου 2018

Μετά την επίσκεψή του στην αλβανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη Βιέννη, όπου την Παρασκευή θα έχει την τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον απεσταλμένο του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον χρόνο να πιέζει τους γείτονες.

Η τριμερής θα ξεκινήσει στις 10.30 (ώρα Ελλάδος) και θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και όχι την έδρα του ΟΗΕ. Αυτό γιατί σήμερα για τους καθολικούς είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς θα πάρει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Ο Έλληνας υπουργός στις συνομιλίες που είχε πριν λίγες μέρες στα Σκόπια έδειξε ότι η Αθήνα, χωρίς να πιέζεται, έχει την ιστορική βούληση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις.

Το κεντρικό ζήτημα ήταν η ουσία της διαπραγμάτευσης, σε ένα πακέτο που περιελάμβανε όλα τα ανοιχτά θέματα, που σχετίζονται με το ονοματολογικό, για κάποια από τα οποία υπάρχει σύγκλιση.

Αγκάθια παραμένουν το εύρος χρήσης του ονόματος, με την Αθήνα να ζητάει μια καθαρή λύση ενός σύνθετου ονόματος -κατά προτίμηση αμετάφραστου- για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αλλαγή στο σύνταγμα. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος