Η δόση εγκρίθηκε από το Eurogroup

Η δόση εγκρίθηκε από το Eurogroup

Ελλάδα/Κόσμος13 Μαρτίου 2018

Η δόση των 5,7 δισ, ευρώ θα εκταμιευθεί εντός του δεύτερου 15θημέρου του Μαρτίου, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Επόμενα βήματα για την ελληνική οικονομία οι συζητήσεις για το χρέος και η στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση έως τις αρχές Απριλίου.

Το Eurogroup ασχολήθηκε με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα. Οι τελευταίες εκκρεμότητες αφορούσαν 2 από τα 110 προηγούμενα μέτρα σχετικά με την «ξεμπλοκάρισμα» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο επόμενο Eurogroup, χρέος και εποπτεία

Εκτός της ατζέντας ήταν οι συζητήσεις για το διακύβευμα της ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, που θα παραμείνει ασφυκτικό με τη διαφορά ότι η Αθήνα θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Τα δύο θέματα μετατέθηκαν να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup που θα γίνει στις 26 Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει το λεγόμενο σχέδιο «ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το σχέδιο «είναι δική μας ιδιοκτησίας και ένα είδος συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας. «Πρέπει να ικανοποιήσουμε μια λεπτή ισορροπία: να πούμε στις αγορές "επενδύστε σε εμάς γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις μόλις τελειώσει το μνημόνιο", αλλά και να δώσουμε το μήνυμα πως τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει».

Θα περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα, επιδιώκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κωδικοποιήσει τα 21 πιο αναγκαία από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτη αξιολόγησης, που πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται συμφωνία σε τρία μέτωπα: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Mάριο Σεντένο, δήλωσε ότι «υπάρχει πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» και είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει και τις τελευταίες υποχρεώσεις της προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ΕSM.

«Μπήκαμε στην τελική φάση του προγράμματος», είπε και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και δείχνει «ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Όσον αφορά τις τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και το μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι το Eurogroup θα τα συζητήσει στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καθώς βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη “μετά το πρόγραμμα εποχή”» συμπλήρωσε, ωστόσο διευκρίνισε ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα.

Για «σφικτά χρονοδιαγράμματα» μίλησε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, διότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στο Εurogroup του Απριλίου, ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και βιώσιμη».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος