Στάση αναμονής για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης

Στάση αναμονής για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης

Ελλάδα/Κόσμος8 Μαρτίου 2018

Στις φυλακές της Αδριανούπολης παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί με την Τουρκία κάνει λόγο για ζήτημα που θα λυθεί στη δικαιοσύνη. Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η σύλληψη των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο επιχειρεί η Ελληνική κυβέρνηση την ίδια ώρα που αυξάνονται οι προκλητικές δηλώσεις από πλευράς της Άγκυρας. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου που επικαλείται η Εφ.Συν., η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο. Εξάλλου, κατά τις ίδιες πηγές, η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση. Στο άτυπο συμβούλιο αποφασίστηκε ότι η όποια παρέμβαση θα είναι κλιμακωτή και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από την Τουρκία.

Συνάντηση Α' ΓΕΕΘΑ με Αμερικανό πρέσβη

Την ίδια ώρα, τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ δέχθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Στη Δικαιοσύνη η απόφαση»

Την Τετάρτη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμσε συνάντηση που είχε με τον, Τουρφάν Ερχουμάν αναφορικά με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι παραβίασαν τα σύνορα και η νομική διαδικασία συνεχίζεται προσθέτοντας ότι η «δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει».

Αλληλεγγύη από την ΕΕ

Εκ μέρους της Κομισιόν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε την αλληλεγγύη των χωρών-μελών στην Ελλάδα και την ελπίδα για ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και οι 27 υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ενημερώθηκαν από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο, για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, πόσω δε μάλλον μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος