«Κανονικά» οι εργασίες της «ExxonMobil» στην ΑΟΖ

«Κανονικά» οι εργασίες της «ExxonMobil» στην ΑΟΖ

Ελλάδα/Κόσμος7 Μαρτίου 2018

Μέρα με την ημέρα αναδεικνύεται η επικινδυνότητα της όξυνσης των ανταγωνισμών, με επίκεντρο τις πηγές Ενέργειας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, όσο και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και με στόχο τη διασφάλιση πλεονεκτημάτων σε μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.

Μετά τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας κατά της ΕΝΙ και της «TOTAL» στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είχε ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- την αποστολή μιας ιταλικής και μιας γαλλικής φρεγάτας, σημειώνεται νέα συγκέντρωση δυνάμεων, με επίκεντρο αυτή τη φορά τον αμερικανικό 6ο Στόλο την ώρα που αναμένεται η έναρξη των ερευνών της αμερικανικής «ExxonMobil» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες στις 21 Φλεβάρη το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima», που μεταφέρει ελικόπτερα και συνολική δύναμη 2.500 πεζοναυτών και τα πλοία συνοδείας του, μπήκε στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Σύμφωνα και με την ιστοσελίδα του 6ου Στόλου, η άφιξή του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αφορά τη (συν)εκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών, αλλά και τη «συμβολή στη διασφάλιση της ναυτικής ανωτερότητας (των ΗΠΑ) στην περιοχή των επιχειρήσεων». Όπως δήλωναν και στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, η αξιοποίηση του «Iwo Jima» συνδέεται με την επίτευξη της «διατήρησης ενός ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος», ενώ παίνευαν τις ικανότητες του 6ου Στόλου για «ετοιμότητα, ικανότητα ταχείας αντίδρασης και αρκετής ευελιξίας για τη δραστηριοποίηση σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων».

Επίσης όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες του «USNS Carson City» του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος