Έχει αποφασιστεί το δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα μέχρι το 2020

Έχει αποφασιστεί το δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα μέχρι το 2020

Ελλάδα/Κόσμος7 Μαρτίου 2018

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε πως μέχρι το 2020 το δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα είναι αποφασισμένο. Επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις για να μην υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και ζήτησε «να μην επιστρέψουν οι παλιές συνήθειες», οι οποίες οδήγησαν τη χώρα «σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί σκληρή προσαρμογή».

Εκτίμησε ότι αν η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αν και δεν μπορεί να εγγυηθεί για αυτή την εξέλιξη. «Τα μέσα είναι διαθέσιμα και είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει τι θα κάνει. Αλλά αν οι αγορές παραμείνουν σταθερές όπως είναι τώρα διεθνώς και αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση, -αλλά η δική μου υπόθεση εργασίας είναι ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις όντως θα εφαρμοστούν-, δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητώ. Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο. Θα το δούμε όμως και τα μέσα είναι διαθέσιμα».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «να μην επιστρέψουν οι παλιές συνήθειες», οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα «σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί σκληρή προσαρμογή». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος