Έναρξη για την τέταρτη αξιολόγηση

Έναρξη για την τέταρτη αξιολόγηση

Ελλάδα/Κόσμος22 Φεβρουαρίου 2018

Με τις συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των «θεσμών» ξεκινά η τέταρτη αξιολόγηση.

Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων για τα προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το Ελληνικό, ζητήματα που αποτέλεσαν το πάγωμα στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο τελευταίο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, διαβεβαίωσε ότι τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (Ελληνικό και πλειστηριασμοί) αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε, η 4η αξιολόγηση της Ελλάδας, η ελάφρυνση του χρέους και η μετά το πρόγραμμα διάσωσης εποχή αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που θα συμπληρωθεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο, πριν λήξει το μνημονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπενθύμισε την Τετάρτη ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με τον πλέον ομαλό τρόπο.

H Ελλάδα έχει εκπληρώσει σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα, είπε και πρόσθεσε ότι η γενική αξιολόγηση είναι θετική.

Εξήγησε, δε, ότι μόλις ικανοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα ο ΕSM θα προχωρήσει στην επόμενη εκταμίευση, μέρος της οποίας θα πάει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

«Αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος