Βουλή: Σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την NOVARTIS

Βουλή: Σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την NOVARTIS

Ελλάδα/Κόσμος22 Φεβρουαρίου 2018

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στη δικογραφία για την υπόθεση «Novartis».αποφάσισε η Βουλή, μετά τη συζήτηση και τη ψηφοφορορία αργά το βράδυ της Τετάρτης 21 Φλεβάρη.

Την παραπομπή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε συνολικά περί τις 20 ώρες.

Πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Κουτρουμάνη. Τις περισσότερες ψήφους πήρε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τις λιγότερες ο Μάριος Σαλμάς.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τετάρτης και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την Ν.Δ. και έναν από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης) και θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός. Η επιτροπή θα ερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Τα κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. είχαν ταχθεί υπέρ, πλην της περίπτωσης του Μάριου Σαλμά για τον οποίο οι ΑΝ.ΕΛΛ. διά του Πάνου Καμμένου εξέφρασαν την αντίθεσή τους, δίνοντας το δικαίωμα για ψήφο κατά συνείδηση, ώστε να συνεργαστεί με τις αρχές.  

Η Ν.Δ. ουσιαστικά απείχε από την ψηφοφορία με τους βουλευτές της να φωνάζουν «ναι στην προανακριτική» από τα έδρανά τους.

Το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) έριξε άκυρο ψηφοδέλτιο στην κάλπη, το οποίο έγραφε: «Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)».

Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «παρών». ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος