Εκδήλωση για τα Δεκεμβριανά

Εκδήλωση για τα Δεκεμβριανά

Εν Δήμω > Ειδήσεις18 Φεβρουαρίου 2018

Η Δημοτική Συνεργασία, διοργανώνει την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα τα Δεκεμβριανά. Εισηγητής θα είναι ο ιστορικός και συγγραφέας Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της παράταξης, Τριπόλεως 43 & Ροδοπόλεως στο Ελληνικό.


Η παρουσίαση θα αναπτυχθεί στους εξής άξονες:

  • Ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο της Κατοχής, μέσα από τις συνέπειες του κατοχικού λιμού, την ανάδυση των «νεόπλουτων της Κατοχής» που συνεργάστηκαν στενά με τους Ναζί και την ανάπτυξη του αντιεαμικού πολιτικοστρατιωτικού μετώπου, που βύθισε την πόλη στη βία τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής. 

  • Η κλιμάκωση του διχασμού κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών και οι επιπτώσεις της παρέμβασης των Βρετανών, που μετέτρεψε το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα σε διεθνές, με γεωστρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις. 

  • Θα προβληθούν σπάνιο φωτογραφικό υλικό και χάρτες για τα στάδια ανάπτυξης της μάχης της Αθήνας και τις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές. Θα αναφερθεί ο ρόλος της Εθνικής Πολιτοφυλακής (πρώην ΟΠΛΑ) και ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις