Αναστασιάδης εναντίον Μαλά στον β' γύρο των εκλογών στην Κύπρο

Αναστασιάδης εναντίον Μαλά στον β' γύρο των εκλογών στην Κύπρο

Ελλάδα/Κόσμος29 Ιανουαρίου 2018

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα αναμετρηθεί με τον Σταύρο Μαλά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν ποσοστό 35.5% στον τωρινό πρόεδρο της χώρας, ενώ ο κ. Μαλάς συγκέντρωσε 30.25%

Τελικά αποτελέσματα

Ψήφισαν: 395.915 (71,87%)  Αποχή: 28,13%.

Νίκος Αναστασιάδης 35.5% 

Σταύρος Μαλάς 30.25%

Νικόλας Παπαδόπουλος 25.74% 

Χρίστος Χρίστου 5.65%

Γιώργος Λιλλήκας 2.18%

Ανδρέας Ευστρατίου 0.22%

Χάρης Αριστείδου 0.19%

Μιχαήλ Μηνά 0.17%

Χριστάκης Καπηλιώτης 0.12%

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του α' γύρου ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του λαού να του δώσει ισχυρή εντολή σημειώνοντας ότι την επόμενη Κυριακή «θα συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε το 2013. Έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη και δημιουργήσαμε ένα κράτος το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό από όλους του γείτονες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και την ΕΕ. Να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ως αντιπάλους τα προβλήματα του λαού».

Έστειλε και μήνυμα κατά της αποχής, καλώντας τον κόσμο να μην εφησυχάζει και να προσέλθει την επόμενη Κυριακή στις κάλπες διότι χωρίς θετική ψήφο δεν θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Ο Σταύρος Μαλάς στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε πως βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είτε με ψήφισαν, είτε όχι, για την ωριμότητα που επέδειξε η κοινωνία μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το κίνημα της Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στους φίλους, φίλες και αφανείς αγωνιστές από όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα. Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια. Ο λαός μίλησε. Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει τη θέλησή της για μία ελπιδοφόρα αλλαγή. Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Προς το δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπριών» δήλωσε ο Στ. Μαλάς.

Τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο αφήνουν αρκετά ανοικτό το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, καθώς το ποσοστό που πήρε ο κ. Μαλάς ξεπέρασε τις προσδοκίες και, πλέον, πολλά θα κριθούν από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μέσα στην εβδομάδα. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Σταύρος Μαλάς που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων για να αντλήσει ψήφους και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεγάλη η αποχή από τους Κύπριους, καθώς έφθασε στο 28,6%, κατά 12 μονάδες μεγαλύτερη από εκείνη των εκλογών του 2013.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος