Στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Ελλάδα/Κόσμος17 Ιανουαρίου 2018

Ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, και του ομολόγου του από την ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Την ίδια ώρα τα Σκόπια επισκέπτεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ οι νυν κυβερνώντες της γειτονικής χώρας απειλούν με το «χαρτί» των σκανδάλων της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι. 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Μεταξύ άλλων θα συναντήσει τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και την υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των επαφών του ο κ. Στόλτενμπεργκ θα προτάξει το θέμα της ονομασίας, στηρίζοντας την κυβέρνηση Ζάεφ και τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει θετικό στην ένταξη της χώρας στον διεθνές Σύμφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς την εθνικιστική αντιπολίτευση, καλώντας την να άρει τη σκληρή της γραμμή στο θέμα της ονομασίας. 

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του εν λόγω ζητήματος που παραμένει άλυτο εδώ και 25 χρόνια, σημειώνοντας ότι διαπιστώνει θετική δυναμική, χάρη -όπως είπε- στο εποικοδομητικό κλίμα που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και στην απουσία προκλητικής ρητορικής από τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος