Εν αναμονή της απόφασης για την ΣΕΚΑΠ

Εν αναμονή της απόφασης για την ΣΕΚΑΠ

Ελλάδα/Κόσμος17 Ιανουαρίου 2018

Σήμερα εξετάζεται από το Πρωτοδικείο Κομοτηνής η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ (Ελληνική Καπνοβιομηχανία Ξάνθης). Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως θα υποστηρίξουν με σθένος τη θέση τους για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρίας. Αναμένεται η αντίδραση του Σαββίδη, που έχει ξεκαθαρίσει πως αν δεν σβηστεί το πρόστιμο θα αφήσει την επιχείρηση στον αέρα.

Τον Δεκέμβριο το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε πρόστιμο 38,2 εκατομμυρίων ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις της ΣΕΚΑΠ σε εξαγωγές του 2008. Το πρόστιμο καλείται να πληρώσει η διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη, που αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ το 2013 και υποστηρίζει ότι το θέμα των τελωνειακών παραβάσεων της γνωστοποιήθηκε το 2016.

Η διοίκηση έχει ξεκαθαρίσει πως αν δεν σβηστεί το πρόστιμο θα προχωρήσει σε πτώχευση, αφήνοντας στον δρόμο τους εργαζόμενους.  Βασικό επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρία αγοράστηκε από τον όμιλο Σαββίδη το 2013, χωρίς να γνωρίζει ή να έχει επιδοθεί σχετική καταλογιστική πράξη.

Νομικό επιχείρημα για την εταιρία αποτελεί η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση με την οποία απαλλάσσεται η σημερινή διοίκηση εταιρίας για χρέη προηγουμένων διοικήσεων αν δεν είχε γνώση αυτών όταν ανέλαβε. Στόχος είναι να «παγώσει» η υποχρέωση άμεσης καταβολής του προστίμου ώστε να δοθεί χρόνος να εκδικαστεί, επί των νομικών ζητημάτων,  η υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Στις 29 Δεκεμβρίου το Πρωτοδικείο Κομοτηνής είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Με την συγκεκριμένη απόφαση είχαν αρθεί οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από το τελωνείο Ξάνθης, με την εταιρεία να διαθέτει κανονικά τα προϊόντα της στην αγορά.

Η αντίδραση των εργαζόμενων

Οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ υποστηρίζουν πως θα στηρίξουν με σθένος τη θέση τους για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρίας. Υπογραμμίζουν ότι με τον λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία θα καταφέρουν να κρατήσουν τη ΣΕΚΑΠ ζωντανή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και οι οικογένειες μας  καθώς και όλοι οι τοπικοί φορείς και παράγοντες θα βρισκόμαστε και πάλι στην Κομοτηνή την Τετάρτη 17/1/2018 στις 12 το μεσημέρι, ώστε με σθένος να υποστηρίξουμε την θέση μας για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρίας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως τα οραματίστηκε ο ιδρυτής της.

Θα αγωνιστούμε ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία η ΣΕΚΑΠ, η οποία αποτελεί βασικό οικονομικό πνεύμονα της περιοχής και από τους πυλώνες της κοινωνικής συνοχής με την απαραίτητη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας ώστε να ανακοπεί το κύμα αποβιομηχανοποίησης που μαστίζει την Θράκη.

Μαζί με τον λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία θα τα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ΣΕΚΑΠ ζωντανή, ώστε να οδηγηθεί σε πορεία μεγάλης ανάπτυξης συνεισφέροντας ακόμη πιο δυναμικά στην οικονομία της περιοχής. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος