Οι κάλπες έβγαλαν... ανεξαρτησία

Οι κάλπες έβγαλαν... ανεξαρτησία

Ελλάδα/Κόσμος22 Δεκεμβρίου 2017

Τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας θα έχουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας μετά το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που κήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι. Ιστορική νίκη για τους «Πολίτες» που τάχθηκαν υπέρ της ενότητας. «Χαστούκι» για το Λαϊκό Κόμμα που καταποντίστηκε. Ρεκόρ συμμετοχής.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, (δύο περισσότερες απ' όσες χρειάζονταν) έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Αθροιστικά τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχασαν δύο έδρες συγκριτικά με τις εκλογές του 2015.

«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν», τα πρώτα λόγια ικανοποίησης του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, που παρακολουθούσε την καταμέτρηση από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μαζί με τέσσερις πρώην υπουργούς της περιφερειακής

Το ψηφοδέλτιο του Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία) κατετάγη πρώτο στο στρατόπεδο των αυτονομιστών (34 έδρες), με τον Πουτζντεμόν να μιλά για ένα αποτέλεσμα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

Παραμένει ασαφές τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τον πρώην ηγέτη της Καταλονίας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Το αποτέλεσμα της Πέμπτης έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στον Ισπανό πρωθυπουργό. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου ηγείται έχασε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Καταλονία, με τους Πολίτες να καρπώνονται τη φθορά και να κόβουν πρώτοι το νήμα, συγκεντρώνοντας 37 έδρες.

Για την Ινές Αριμάδας, την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πολιτών το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών κάνει «ένα πράγμα ακόμη πιο καθαρό (...) η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την ενότητα με τους υπόλοιπους Ισπανούς και τους Ευρωπαίους, και τα εθνικιστικά κόμματα δεν μπορούν ποτέ πια να μιλούν εξ ονόματος της Καταλονίας, διότι η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος