Κόντρα Κοντονή - εισαγγελέων για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Κόντρα Κοντονή - εισαγγελέων για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Ελλάδα/Κόσμος11 Δεκεμβρίου 2017

Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Νίκος Σακελλαρίου σχετικά με όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατά τη διάρκεια της 33ης συνέλευσης Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο οποίος χαρακτήρισε ως προβληματική την ακύρωση του ελέγχου του πόθεν έσχες των δικαστών ενώ έκανε λόγο για καθυστέρηση έκδοσης βουλευμάτων. «Υπάρχουν προβλήματα όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο» είπε χαρακτηριστικά. «Οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται» ήταν η απάντηση του υπουργού στα σχόλια του ΣτΕ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων κατήγγειλε, για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης τον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Κοντονή με αφορμή  την κριτική που άσκησε ο πρώτος για πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τον νόμο περί πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

«Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες» σχολίασε ο υπουργός, ενώ έκανε λόγο για καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης αφήνοντας αιχμές για την καθυστέρηση  της έκδοσης του βουλεύματος με εμπλεκόμενο τον Ευάγγελο Μαρινάκη.

Απευθυνόμενος στον Στ. Κοντονή ο Ν. Σακελλαρίου είπε «Καταγγέλλω από το βήμα αυτό τον υπουργό Δικαιοσύνης για ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα».

«Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας μάς την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας» πρόσθεσε.

«Και οι κρίνοντες κρίνονται»

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» είναι η απάντηση του Στ. Κοντονή στο σχολιασμό του ΣτΕ προς το όνομα του.

Παράλληλα, ο ίδιος προσέθεσε: «Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος