Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Ελλάδα/Κόσμος28 Νοεμβρίου 2017

Όπως σημειώνεται στο ΦΕΚ, θα χορηγηθούν μέσω δημοπρασίας επτά άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Το ελάχιστο τίμημα είναι καθορισμένο στα 35 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια ισχύος των αδειών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές.

Το πρόγραμμα των αδειούχων παρόχων περιεχομένου θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition) για όλη τη χρονική ισχύ της άδειας και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31.12.2021.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν φακέλους συμμετοχής έως τις 8 Ιανουαρίου και να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες έως τις 18 Ιανουαρίου.

Οι παρεμβάσεις τις οποίες έχει κάνει το ΕΣΡ διαφοροποιούνται σε διαδικαστικά ζητήματα.

Τα πιο σημαντικά σημεία διαφοροποίησης είναι τα εξής:

α. η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία υποβάλλεται μαζί με την αίτηση συμμετοχής από όλους τους υποψήφιους και όχι μόνο από τους προεπιλεγέντες για τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία (όπως ήταν στην περσινή προκήρυξη)

β. δεν υποβάλλονται δικαιολογητικά έγγραφα που αφορούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό - κτηριακή υποδομή και τους εργαζόμενους (400), δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εφόσον καταστούν αδειούχοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός εξαμήνου με τις σχετικές προϋποθέσεις του νόμου, άλλως ανακαλείται η χορηγούμενη άδεια.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ψηφιακής Νίκος Παππάς σημείωσε πως «με τη σημερινή δημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΡ για το διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό μιας ανομίας που εσκεμμένα συντήρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επί 30 ολόκληρα χρόνια.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύθηκε προεκλογικά να βάλει τέρμα στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Και το πράττει, με την πολύτιμη συμβολή του ΕΣΡ, τα μέλη του οποίου θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους.

Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, κανόνες στην πολιτική ζωή του τόπου, κανόνες στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, κανόνες στις εργασιακές σχέσεις. Το 2018 θα ξημερώσει μια νέα μέρα στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας.

Προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι αγωνίστηκαν σκληρά για το αντίθετο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν τίμημα, ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 400, η συνταγματική υποχρέωση για πλουραλισμό στην ενημέρωση θα προστατευθεί». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος