Κεντροαριστερά: Νίκη της Φ. Γεννηματά

Κεντροαριστερά: Νίκη της Φ. Γεννηματά

Ελλάδα/Κόσμος20 Νοεμβρίου 2017

Με καθαρή εντολή στην Φώφη Γεννηματά, αλλά και με έναν ισχυρό δεύτερο πόλο που εκπροσωπείται πλέον από τον Νίκο Ανδρουλάκη, έκλεισε ο κύκλος της εκλογής ηγεσίας στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση έδωσε την νίκη στην Φώφη Γεννηματά με 56,7% έναντι 43,3% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όλες οι πλευρές, νικητές και ηττημένοι, χαιρέτησαν το αποτέλεσμα με δεσμεύσεις ενότητας και κοινής πορείας, την οποία όπως επεσήμαναν επιβάλλει και η υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία. Η συμμετοχή έφθασε χθες στους 156.000 ψηφοφόρους έναντι 210.000 στον πρώτο γύρο, με το ποσοστό της αποχής ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές να φθάνει το 27%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που ικανοποίησε και τους υποψηφίους και την επιτροπή Αλιβιζάτου, ενώ ως ενδεικτικό μέτρο σύγκρισης επισημαίνεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού της ΝΔ η αποχή στον δεύτερο γύρο σε σχέση με τον πρώτο ήταν της τάξης του 29%.

Οι δεσμεύσεις ενότητας, όμως, και ουσιαστικής ανασύνταξης του ευρύτερου χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς μένει τώρα να δοκιμαστούν στην πράξη, με δεδομένη και την απόσταση που χωρίζει τους τέσσερις βασικούς πρωταγωνιστές της εκλογικής κούρσας σε δομικά ζητήματα.

Το πρώτο ερώτημα είναι η δυναμική που πραγματικά θα έχει το εγχείρημα μιας ευρείας ανασύνταξης της κεντροαριστεράς, καθώς η χθεσινή τελική μάχη για την ηγεσία ήταν μια μάχη «ΠΑΣΟΚ vs ΠΑΣΟΚ». Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αμιγώς πολιτικά τέκνα του ΠΑΣΟΚ, το κοινό ποσοστό που πήραν στον πρώτο γύρο ξεπερνά το 65% των 210.000 ψηφοφόρων και παραμένει ζητούμενο το εάν θα καταφέρουν να πείσουν ότι απευθύνονται και σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πέραν των κομματικών τειχών.

Ανοιχτό είναι επίσης και το πώς θα προσδιοριστούν, και ποιες πιθανές συμφωνίες θα κάνουν, με την νέα ηγεσία οι δύο εκπρόσωποι του μεταρρυθμιστικού κέντρου, ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έμειναν μακράν πίσω σε ποσοστά και δεν πέτυχαν την εκλογική διεύρυνση και διείσδυση που θα επιθυμούσαν. Οι πληροφορίες φέρουν τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να σχεδιάζει την δημιουργία δικής του τάσης, με συγκεκριμένο και διακριτό ιδεολογικό στίγμα, εντός του νέου φορέα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη το πώς θα κινηθεί ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο ίδιος, πάντως, χθες στο συγχαρητήριο μήνυμα του προς την Φώφη Γεννηματά ζήτησε ενότητα, αλλά και «γενναίες συμμαχίες» και «τολμηρές προτάσεις».

Εξίσου πολιτικά ενδιαφέρον είναι και το μοντέλο «συγκατοίκησης» που θα διαμορφωθεί ανάμεσα στην αρχηγό Φώφη Γεννηματά και τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη –ένα μοντέλο που, σε μεγάλο βαθμό, θα καθορίσει και την προγραμματική και ιδεολογική πορεία του νέου φορέα.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πόσο «κέντρο» και πόση «κεντροαριστερά» θα εμπεριέχει η νέα ισορροπία δυνάμεων. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος