Ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της Ζιμπάμπουε

Ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της Ζιμπάμπουε

Ελλάδα/Κόσμος15 Νοεμβρίου 2017

Η απομάκρυνση του αντιπροέδρου της κυβέρνησής από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν η «σπίθα» που περίμενε ο στρατός της Ζιμπάμπουε για να κινηθεί και να πάρει σταδιακά τον έλεγχο της χώρας.

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Προς το παρόν ο στρατός δεν έχει ανακοινώσει εάν ο Ρόμπερτ Μπουγκάμπε και η οικογένειά του βρίσκονται υπό κράτηση, παρά μόνο ότι είναι ασφαλείς στο σπίτι τους. Ο 93χρονος «ισόβιος» πρόεδρος της χώρας δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση ή εμφάνιση μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο βραδινό του μήνυμα ο στρατός ανέφερε «Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης. Προσπαθούμε να φέρουμε ειρήνη σε μία εκφυλιστική πολιτική, οικονομική και κοινωνικά κατάσταση στη χώρα μας, η οποία μπορεί να φέρει βίαιη αντιπαράθεση εάν δεν αντιμετωπιστεί».

Η εικόνα στην πρωτεύουσα Χαράρε, πάντως, είναι ήσυχη, η στρατιωτική παρουσία ελάχιστη και μόνο έξω από το γραφείο του προέδρου υπάρχουν ένστολοι φρουροί.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος