Εκδικάζεται η δεύτερη αίτηση αναστολής για Ηριάννα

Εκδικάζεται η δεύτερη αίτηση αναστολής για Ηριάννα

Ελλάδα/Κόσμος16 Οκτωβρίου 2017

 Στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας πραγματοποιείται η συζήτηση της δεύτερης αίτησης αναστολής έκτισης ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, μετά την απόρριψη, τον περασμένο Ιούλιο και με οριακή πλειοψηφία, του αιτήματός τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης των 13 ετών η οποία τους έχει επιβληθεί. Η αίθουσα είναι γεμάτη από αλληλέγγυους στην Ηριάννα και στον Περικλή.  Αν και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει προαναγγείλει την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους ως ένδειξη πένθους για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η υπόθεση είναι από εκείνες που έλαβαν ειδική άδεια.

Προηγήθηκε η συζήτηση της αίτησης του συγκατηγορουμένου της, Περικλή, που είναι καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και φυλάκιση και ζητεί την αποφυλάκιση του κυρίως για λόγους υγείας. Η εξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε με κατάθεση του Δημοσθένη Μπούρου, καθηγητή πνευμονολογίας.

Νωρίτερα, ο συνήγορος της 29χρονης, Θεόδωρος Μαντάς, διαμαρτυρήθηκε για την ισχυρή παρουσία αστυνομικών μέσα στην αίθουσα.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε την απολογία της η Ηριάννα ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με τους μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ αυτών και πανεπιστημιακοί. 

Στην απολογία της η Ηριάννα ανέφερε:

«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει

και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου...

Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου.

Μοναδικό επιχείρημα είναι ένα dna που η επιστημονική του ορθότητα αμφισβητείται εδώ και χρόνια... Πήγα με πολύ καλή πίστη στο πρωτόδικο, πίστευα ότι η επιστημονική αμφισβήτηση λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου... όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ μου αλλά αγνοήθηκε πλήρως ....το αμφισβητούν 250 επιστήμονες…

Και βρίσκομαι πέντε μήνες στη φυλακή και ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου κι όσα έχτισα τα τελευταία εννέα χρόνια καταστρέφονται , οι κόποι μου όλοι...

Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο, το όνειρό μου, να κάνω το Πανεπιστήμιο τόπο εργασίας μου... Ανήκω στον διδακτικό χώρο του Πανεπιστημίου, είναι πολύ ανταγωνιστικός χώρος . Και τώρα, από το πουθενά, έχω πέσει σε μια αδράνεια, όχι μόνο με έκριναν ένοχη αλλά με έβαλαν και στη φυλακή... Από το πουθενά είμαι επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει... 4,5 χρόνια είχα περιοριστικούς όρους κι έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. ΟΙ συνάδελφοί μου προχωράνε κι εγώ σε ένα χρόνο δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο κι είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ , μέχρι τότε θα έχουν χαθεί όλα τα αποτελέσματα των κόπων μου... Ευελπιστώ να δώσετε μια λύση σε αυτό που ζω...».

Παράλληλα, σήμερα, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πρόκειται να πραγματοποιηθούν έξω από το εφετείο. Συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» έχουν δώσει ραντεβού στις 9 το πρωί καλώντας σε κινητοποιήσεις στήριξης.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 30 χιλιάδες κόσμο.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος