Απορρίπτει η Μαδρίτη την απάντηση της Βαρκελώνης

Απορρίπτει η Μαδρίτη την απάντηση της Βαρκελώνης

Ελλάδα/Κόσμος16 Οκτωβρίου 2017

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε, με επιστολή που απηύθυνε προς την κυβέρνηση της Ισπανίας, την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή, η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

Ζήτησε επίσης να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντονομότερο δυνατόν», δηλώνοντας ότι προτεραιότητά του για τους προσεχείς δύο μήνες είναι ο διάλογος.

Ο καταλανός ηγέτης ζητεί από τον Ραχόι «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν» απαντώντας στην προειδοποίηση με την οποία η ισπανική κυβέρνηση του ζητούσε να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Ο Πουτζντεμόν απέφυγε να απαντήσει και επομένως αρχίζει η επόμενη φάση του αιτήματος της Μαδρίτης», απάντησε επισήμως στη Βαρκελώνη η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, και εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για τις εξελίξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, η ίδια τόνισε: «Ουσιαστικά αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, το άρθρο 155 δεν αναστέλλει την αυτονομία αλλά εφαρμόζει την αυτονομία σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο».

Απευθυνόμενη, δε, στον Καταλανό πρόεδρο τού είπε ότι είναι στο χέρι του να αποφύγει αυτά τα επόμενα βήματα, ενώ υπογράμμισε ότι η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο είναι την Πέμπτη στις 10 το πρωί.

«Ο κ. Πουτζντεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να αρχίσει να επιλύει την κατάσταση, πρέπει να απαντήσει "ναι" ή "όχι" στην κήρυξη (της ανεξαρτησίας)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ραφαέλ Καταλά, είχε δώσει δείγμα της αντίδρασης της Μαδρίτης στην ασαφή απάντηση που έλαβε από τον Πουτζντεμόν, τον οποίο ο Ραχόι καλούσε να αποσαφηνίσει εάν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της περιφέρειας και εάν ναι, να την πάρει πίσω.

«Η επιστολή που λάβαμε δεν είναι έγκυρη γιατί δεν απαντά στο ερώτημα που θέσαμε», σχολίαζε ο Καταλά.

Στην απαντητική τετρασέλιδη επιστολή του προς τον Ραχόι ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν απαντάει ξεκάθαρα προτείνοντας περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις και ζητώντας πάλι μεσολάβηση προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος ή ακόμα και απευθείας συνομιλίες με τον Ραχόι.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει ο Πουτζντεμόν και κάνει λόγο για «καταπίεση» που, σύμφωνα με τη γνώμη του, ασκήθηκε μέσω των δικαστηρίων κατά των καταλανικών αρχών.

Σήμερα η καταλανική Βουλή θα αποφασίσει εάν θα συνεδριάσει η Ολομέλειά της μέχρι την Τετάρτη και εάν μέχρι την Πέμπτη η Βαρκελώνη δεν έχει συμμορφωθεί, στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 155, με τον Ραχόι να προεδρεύει έκτακτου υπουργικού συμβουλίου πριν φύγει για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος