Η Μαδρίτη παίρνει τις αποφάσεις της για την Καταλονία

Η Μαδρίτη παίρνει τις αποφάσεις της για την Καταλονία

Ελλάδα/Κόσμος11 Οκτωβρίου 2017

«Όλες τις επιλογές» βάζει στο τραπέζι η ισπανική κυβέρνηση αναζητώντας την απάντηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καταλονία μετά την απόφαση του Κάρλες Πουτζντεμόν να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής, αλλά με αναστολή προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη. 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας συγκάλεσε για σήμερα, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή: «η κυβέρνηση συνέρχεται και εξετάζει όλες τις επιλογές». Ο Ραχόι αναμένεται επίσης να μιλήσει και στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η χθεσινή ομιλία του πρόεδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ήταν ένα «τέχνασμα», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας. Επίσης υποστήριξε ότι η Μαδρίτη δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλονία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ραχόι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ακόμη και στην περίπτωση που αυτή δεν έχει άμεση ισχύ, ενδέχεται να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ μετά το 1934.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα. Επιπλέον, εναντίον του Πουτζντεμόν και του περιβάλλοντός του έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για στασιασμό που εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να καταλήξει ακόμη και στη σύλληψή του. 

Στη σημερινό της φύλλο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας El Pais κάνει λόγο για «παγίδα», εκτιμώντας ότι ο Πουτζντεμόν δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί τίποτα άλλο εκτός από την ανεξαρτησία και προέβλεψε ότι στο μεσοδιάστημα «θα αποσταθεροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά» η Ισπανία.

Πρόκειται για μια «φάρσα», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας El Mundo, ενώ η καταλανική La Vanguardia προτάσσει την προσπάθεια «να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαιρέτισε με ανάρτησή της στο Twitter την ευκαιρία «για διάλογο και μεσολάβηση», εκτιμώντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ραχόι». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος