Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»

Ελλάδα/Κόσμος11 Οκτωβρίου 2017

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το επίμαχο άρθρο 3, που αναφέρεται στις διαδικασίες της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τόσο για ενήλικους όσο και για τους ανήλικους άνω των 15 ετών, το οποίο ωστόσο δεν ψήφισαν οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία παρόντες ήταν 285 βουλευτές και οι 171 ψήφισαν «Ναι» επί της αρχής και 114 ψήφισαν «Όχι». Στο άρθρο 3 ψήφισαν «Ναι» 148 βουλευτές, «Όχι» 124 και «Παρών» 13.

Τα υπόλοιπα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 119 και ένας ψήφισε «Παρών».

Η ανεπάρκεια και η επιρροή οπισθοδρομικών αντιλήψεων αποτυπώθηκαν στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Μια αλλαγή, που σε άλλες χώρες πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο άρθρο 3 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους βουλευτές των ΑΝΕΛ και υπερψήφισε και επί της αρχής και επί όλων των άρθρων που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. Ο Πάνος Καμμένος που απουσίαζε, με επιστολή του δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής, αλλά και καταψηφίζει το άρθρο 3. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης, που σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνούσαν με το άρθρο 3.

Απόντες ήταν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά και οι συνυποψήφιοί της για το νέο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, Γ. Μανιάτης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Η ΝΔ, περισσότερο εκτεθειμένη από όλους, υποσχέθηκε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά τελικά «καπελώθηκε» από τον Άδωνι και την Εκκλησία ενώ ο Κ. Μητσοτάκης εξέπληξε δυσάρεστα τη Βουλή με τις ιστορίες για ψυχίατρους και εξωγήινους! Για ψυχιατρικά προβλήματα μίλησε και ο Β. Λεβέντης που πάντως παραδέχθηκε ότι απευθύνθηκε στην Ιεραρχία για να καθορίσει τη στάση του.

Στη ΔΗΣΥ, με πρώτη την Φώφη Γεννηματά που επέλεξε να απουσιάσει, καταγράφηκαν οι περισσότερες διαρροές, που πιστοποίησαν τις προσωπικές πολιτικές και τη συντηρητική διολίσθηση που ταλαιπωρεί το χώρο. Το Ποτάμι τήρησε καθαρή στάση σε όλη τη συζήτηση του νομοσχεδίου.  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος