Προσφυγή των καναλαρχών στο ΣτΕ

Προσφυγή των καναλαρχών στο ΣτΕ

Ελλάδα/Κόσμος5 Οκτωβρίου 2017

Οι καναλάρχες προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ευελπιστώντας πως θα αποφύγουν και πάλι να πληρώσουν. Τα «όργανα» άρχισαν πριν ακόμη το ΕΣΡ συντάξει την προκήρυξη του διαγωνισμού και το μήνυμα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών τηλεοπτικών είναι το ίδιο: «Δεν πληρώνουμε». Τι έχει αλλάξει όμως από το 2016;

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου διαγωνισμού προσέφυγε η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και δύο κανάλια, Σκάι και Star. Το αίτημα είναι να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αποφάσεις για τον νέο διαγωνισμό που προβλέπει 7 δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και τιμή εκκίνησης για κάθε μία τα 35 εκατ. ευρώ.

Οι προσφεύγοντες αναφέρουν, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Ακόμη αναφέρουν, ότι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ.

  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος